Met de feestdagen in aantocht laait de jaarlijkse discussie over vuurwerk opnieuw op. In verschillende Vlaamse steden en gemeenten krijgen inwoners te maken met overlast door jongeren die illegaal vuurwerk en bommetjes afschieten. Het zorgt voor frustratie bij buurtbewoners en een verhoogd risico voor het welzijn van dieren.
Jongeren fietsen langs hier in en uit het Kabouterbos ©Google Streetview
De laatste weken krijgen verschillende gemeenten en steden in Vlaanderen af te rekenen met meer geluidsoverlast dan anders. Onder meer in Kortrijk is dit een probleem. Op sociale media klagen inwoners van de stad dat er al twee weken aan een stuk dagelijks bommetjes en vuurwerk wordt afgestoken. Ze zeggen dat het meestal studenten zijn. Zij zouden na de lessen naar het Kabouterbos -dat tussen de Hyacintenlaan en de E17 ligt- gaan en daar hun vuurwerk afsteken. In het bos ligt een circuit waar mensen met een BMX of mountainbike zich kunnen uitleven, maar er passeren ook wandelaars. Stephanie uit de Tuighuisstraat gaat regelmatig met haar honden wandelen in de buurt van het bos en beweert dat ze kinderen zag met Cobra bommen. Dat is zwaar knalvuurwerk dat normaal verboden is in ons land. Vuurwerk afsteken is sowieso verboden in de Guldensporenstad als je niet in het bezit bent van een vergunning. Ze zegt ook dat de jongeren die ze gezien heeft met de Cobra’s er nog heel jong uitzagen. Ze schat de kinderen rond de twaalf jaar. Ook andere buurtbewoners klagen over het vuurwerkgebruik op Facebook en zeggen dat ze nauwelijks nog durven buitenkomen met hun huisdieren.
Politiezone VLAS erkent het probleem en zegt dat er inderdaad meer en meer klachten binnenkomen. Het is echter niet gemakkelijk om de daders te identificeren, want ze fietsen of lopen meteen weg na de knallen. Bovendien hangen er geen camera’s in het bos. Er zij ook een heleboel scholen in de buurt van het bos, waardoor het zelfs onduidelijk is van waar de kinderen nu net komen. Voorlopig zijn er nog geen middelen die voor meer controle kunnen zorgen rondom het bos.
Ook Stad Kortrijk kan niet tussenbeide komen. Geluidshinder valt onder de dienst milieu, maar zij doen dus niks aan de bommetjes. “We controleren alle vergunningsaanvragen die met geluid te maken hebben, en we controleren ook of die afspraken daarrond nageleefd worden. Bij het illegaal afsteken van bommetjes en vuurwerk doen wij niks. Dat is een bevoegdheid die alleen voor de politie weggelegd is,” zegt milieuambtenaar Lode Baeke.
Kortrijk is natuurlijk niet de enige plek in Vlaanderen die getroffen wordt door het fenomeen. In Hoeilaart, vlakbij Brussel gaat het zelf nog een stapje verder. Daar schoten vijf jongeren vuurwerk naar gebouwen en voorbijrijdende auto’s. De jongens die allemaal vijftien jaar oud zijn werden opgespoord en kwamen er uiteindelijk met een waarschuwing vanaf.
Ook in Gent komt deze problematiek regelmatig voor. Daar geldt sinds dit jaar zelfs een verbod op het bezit van vuurwerk in de periode van oktober tot januari. Afschieten is het hele jaar door verboden, en mag enkel op oudejaarsnacht met toestemming van burgemeester Mathias De Clercq. Daar lost de politie het op met extra patrouilles en daarnaast proberen ze jongeren te sensibiliseren met campagnes.