Ieder jaar vindt op 18 december de internationale dag van de migrant plaats. Sinds 2000 organiseert de Verenigde Naties deze dag. In ons land zijn er momenteel meer dan 100 opvangcentra voor migranten. Zijn onze opvangcentra klaar om iedereen een plaats te bieden, en wat met de koude wintermaanden die volgen?
Iedere maand publiceert Fedasil de recentste cijfers over migratie in ons land. Fedasil is verantwoordelijk voor de opvang van alle asielzoekers. Momenteel zijn er zo’n 36.000 opvangplaatsen beschikbaar verdeeld over de verschillende centra. 92% van de beschikbare plaatsen zijn bezet. Toch is er niet voldoende capaciteit om iedereen op te vangen. Zo staan er op dit moment nog meer dan 2500 alleenstaande mannen op een wachtlijst. Om de tekorten op te lossen, zijn er ook een aantal tijdelijke verblijfplaatsen. Vanuit het kabinet van Staatsecretaris de Moor horen we vooral dat er in de toekomst structurele veranderingen nodig zijn.
De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in extra plaatsen, maar er zijn structurele veranderingen nodig. – Kabinet Staatsecretaris de Moor
“Op dit moment vangen we vooral de families en niet-begeleide minderjarige op in ons land. Voor de alleenstaande mannen is er een te kort aan verblijfplaatsen. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in extra plaatsen, maar er zijn structurele veranderingen nodig. Nu zijn er veel mensen die een asielaanvraag doen en daar geen recht op hebben. We merken ook dat er meer mensen vanuit Moldavië een asielaanvraag doen. Echter maken ze heel weinig kans om asiel te krijgen. Dat komt vooral doordat er vorig jaar geen enkele Moldaviër is erkent”, vertelt het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).
Daarom introduceerde Staatsecretaris De Moor dit jaar een fast-trackprocedure. De bedoeling is dat mensen die geen kans maken op asiel, niet zinloos naar België komen. Met de nieuwe wetgeving krijgen personen uit dergelijke landen een brief mee bij hun aanvraag dat de kans op asiel vrij klein is.
Asielcentra
Naast de opvangcentra van Fedasil, federaal gestuurd, zijn er ook open opvangcentra zoals die van Caritas en het Rode Kruis. “Het principe bij ons is net hetzelfde als dat van Fedasil. De bewoners hebben recht op bed-bad-brood. Momenteel hebben we geen plaatsen over. We kunnen ook niet zomaar extra plaatsen voorzien, daarvoor moeten we ons houden aan de wetgeving”, vertelt Denis Bouwen, persverantwoordelijke van Caritas.
In Jabbeke is er sinds 2022 een opvangcentra van Fedasil. “In ons centrum is er plaats voor 250 bewoners. We vangen vooral gezinnen en alleenstaande vrouwen met kinderen op. Geen alleenstaande mannen en niet-begeleide minderjarige”, aldus Carmen Algoet, directiehoofd van het opvangcentra.
Het opvangcentrum in Jabbeke is een eerste fase centrum. Asielzoekers moeten zich eerst in Brussel aanmelden. Daar zullen ze een opvangcentrum toegewezen krijgen. “De bedoeling is dat we ze op verschillende domeinen begeleiden in de eerste fase zoals het medische en psychologische vlak. Daarna gaan we na welk opvangcentrum het beste bij hen past voor hun definitieve plaatsing”, vertelt Algoet.
De opvangcentra van Caritas ondernemen niets extra voor de koude wintermaanden die volgen. De mensen kunnen wel terecht bij de Sociale dienst van Caritas in Brussel. ”Daar hebben we verschillende maatschappelijke assistenten. De mensen kunnen er terecht met al hun problemen. Voor de wintermaanden vindt eigenlijk geen speciale organisatie plaats.”, aldus Bouwen.