Op verkiezingsdag verliep het stemmen niet zonder onverwachte uitdagingen. In Howest Actueel, een studentenpodcast, komen verschillende mensen aan het woord die hun unieke ervaringen delen. Variërend van bizarre incidenten, tot eerste stemervaringen en administratieve uitdagingen. Howest Actueel duikt achter de schermen van een van de belangrijkste dagen in Vlaanderen. “Het was een enorme taak om alles soepel te laten verlopen”, klinkt het.

Beluister hier de eerste aflevering van Howest Actueel over de stemproblemen op verkiezingsdag.

Binnenlandse zaken

Koen Schuyten, de communicatiewoordvoerder bij de FOD Binnenlandse Zaken, geeft een overzicht van de problemen die zich in heel Vlaanderen voordeden. “Er waren meerdere incidenten, variërend van technische storingen tot logistieke problemen,” legt Schuyten uit in de podcast. “We hebben deze problemen direct aangepakt door extra ondersteuning te sturen en technische teams in te zetten om storingen te verhelpen.”

Onder meer in Kortrijk waren er logistieke uitdagingen. “Het was een enorme taak om alles soepel te laten verlopen”, vertelt Kobe De Tremmerie, coördinator van de stemming in Kortrijk. “We hadden te maken met problemen zoals vertraagde stembrieven en technische storingen in sommige stembureaus.” Hij benadrukt hoe belangrijk het is om flexibel en oplossingsgericht te zijn op zulke dagen. “Dankzij het snelle optreden van onze technische teams konden we de meeste problemen snel oplossen.”

Lange wachttijd

Student Lena (21), een first-time voter, deelt haar ervaring met het stemmen. Net als velen heeft ze een heel lange tijd moeten wachten om tot in het stemhokje te komen. “Het wachten in de rij leek eindeloos,” zegt ze. Ondanks de lange wachttijd bleef Lena vastberaden om haar stem uit te brengen. “Het was frustrerend, maar ik vond het belangrijk om te gaan en mijn stem te laten horen.”

Verwarring bij jonge kiezers

Siebe, een 17-jarige die enkel op Europees niveau mocht stemmen, deelt zijn verwarring toen hij arriveerde bij het stembureau. “Ik kreeg ook op mijn scherm te zien dat ik voor het federaal en Vlaams niveau kon stemmen,” vertelt Siebe. “Ik stemde daar ook, hoewel dat eigenlijk niet mocht.”

Een bizarre vondst

Een anonieme stemmenteller uit West-Vlaanderen deelt een opmerkelijk en schokkend verhaal. Terwijl zij stemmen telde, ontdekte ze een stembrief die verontreinigd was door een man die zijn behoefte had gedaan. “Het was een schokkende vondst,” vertelt ze in de podcast. De stembrief werd onmiddellijk ongeldig verklaard, maar het incident zorgde voor ophef onder de stemmentellers en benadrukt de soms bizarre situaties waarmee zij te maken krijgen.

Benieuwd naar wat er nog meer werd verteld over de verkiezingsdag in België? Luister nu naar Howest actueel voor een overzicht van enkele gebeurtenissen en de unieke perspectieven van de betrokkenen. Ontdek wat er werkelijk gebeurt achter de schermen van de verkiezingen en hoe de democratie in actie komt, zelfs in de meest onverwachte situaties.