Een week na het faillissement van KV Oostende lijkt de voetbalclub een nieuwe partner te hebben gevonden om in het fusiebootje te stappen. De club laat in een persbericht weten dat ze volop in gesprek zit met KSV Diksmuide. Wat betekent dit nu voor de ‘Kustboys’ en is een fusie wel altijd een goed idee voor beide partijen? Howest Actueel zoekt het uit.

Beluister de tweede aflevering van Howest Actueel over de fusie tussen Oostende en KSV Diksmuide.

Afgelopen week hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen KSV Diksmuide, een deel van het voormalige KVO en de Stad Oostende. Er lijkt een gezamenlijke visie te ontstaan om een groter, gemeenschappelijk voetbalproject op te zetten, waarbij de identiteit van zowel Oostende als KSV Diksmuide behouden blijft. Al is de deal nog niet geklonken, laat Bram van Keirsebilck, perschef van de KVO-community ons weten. “Ik wil daar voorzichtig mee zijn. Als iets niet getekend is, dan is het nog niet in orde. Een maand geleden was onze club overgenomen en nu zijn we failliet.”

Opvallende keuze

KV Oostende zat de laatste jaren in het sukkelstraatje. Met Amerikaanse eigenaar Paul Conway keek de kustploeg aan tegen een schuld van ongeveer tien miljoen euro. De profclub vond geen mirakeloplossing meer en ging failliet. Dat een profclub zoals KV Oostende naar een ploeg uit derde nationale kijkt is toch opvallend. “Ik ben toch benieuwd, dat zijn twee clubs met een heel apart DNA. Ik denk dat er nog veel water naar de Noordzee zal lopen voor het tot een fusie komt. Ik vind het toch een verassende keuze”, klinkt het bij Sporza-journalist Tom Boudeweel.

Oostende was ook in gesprek met andere clubs zoals Knokke en Bredene, maar heeft nu toch een partner gevonden. Ook bij Diksmuide zijn ze blij dat deze fusie tot stand komt. “Het is toch wel een droom die uitkomt. Ik denk dat het alleen maar positief is voor ons als voetballers en de club”, vertelt Milan Deunckens , voormalig jeugdproduct van KV Oostende en momenteel speler bij KSV Diksmuide.

Het verhaal van Lyra-Lierse

In het verleden zijn er wel meer voetbalclubs die tot een fusie zijn gekomen. Denk maar aan Waterslag-Waterschei dat nu Racing Genk is, Zulte Waregem en Lokeren Temse. Ook Lyra-Lierse is een fusieclub, de ultieme redding voor een club die failliet gaat? “Iedereen beseft dat Lierse verdwenen is en ze ook de club niet meer terugkrijgen”, besluit Mathias Hendrix, communicatieverantwoordelijke van de club.

Benieuwd naar wat er nog meer werd verteld over de fusie tussen Oostende en KSV Diksmuide en het verhaal van fusieclub Lyra-Lierse ? Luister nu naar Howest Actueel!