We zijn nog maar begin december, maar in de Eredivisie stond er nu al een echte titelkraker op het menu. Met Feyenoord en PSV stond de huidige landskampioen tegenover de foutloze koploper. Met een voorsprong van zeven punten in het voordeel van PSV, was het vooral voor Feyenoord zaak om de drie punten thuis te houden.

Hoewel beide ploegen al veel lof hadden gekregen voor hun voetbal dit seizoen, was het gevoel voor de aftrap bij beide ploegen toch anders. Terwijl PSV zich na een spectaculaire ommekeer in Sevilla verzekerde van overwintering in de Champions League. Betekende een nederlaag tegen Atlético Madrid, met 2 eigen doelpunten, het einde van de Champions League-droom voor Feyenoord. Wie echter een aangeslagen Feyenoord had verwacht, kwam bedrogen uit.

Intense wedstrijd, zonder kansen

In een sfeervolle en uitverkochte Kuip, begon Feyenoord aan een hoge intensiteit. Na vijf minuten werd het publiek voor een eerste keer opgeschrikt. Niet door een kans, wel door een zware botsing tussen Jordan Teze en Quilindschy Hartman. Een ‘groggy’ Teze, moest meteen baan ruimen voor Patrick Van Aanholt. In de 37ste minuut volgde een eerste echte kans voor Feyenoord. Na een slimme doorsteekpass van Quinten Timber belandde de bal bij de alomtegenwoordige Lutsharel Geertruida, maar de rechtsachter stuitte op Walter Benítez. Na een potige eerste helft met veel onzuiverheden leken beide ploegen zich richting rust te slepen. Maar de angel zat nog bijna in de staart. Linksachter Hartman zette scherp voor en met een ultieme tackle hield, de sterk verdedigende, Olivier Boscagli topschutter Santiago Giménez van de 1-0.

Wedstrijd beslist in drie minuten

Na de rust kwam koploper PSV het best uit de kleedkamers. Na een hoekschop die voor doel bleef hangen, kon Ismaël Saibari van dichtbij uithalen. Justin Bijlow stond pal. Arne Slot zag dat zijn Feyenoord steeds meer naar achter werd gedrukt door een sterker PSV, en besloot in te grijpen, door snelheidsduivel Yankuba Minteh in te brengen. En dat leek meteen een goede wissel. Met zijn snelheid zorgde hij voor veel dreiging en zorgde hij voor de eerste gele kaart van de wedstrijd na een fout van Boscagli.

Toch bleken Peter Bosz zijn wissels efficiënter. Toen de pas ingevallen Malik Tillman in de 65ste minuut de bal roofde, besloot Geertruida om halfslachtig in te grijpen. Tillman kon de bal inleveren bij Johan Bakayoko. Bakayoko vond Saibari voor doel, en die schoot hem in de rug van Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner in doel. 0-1. Amper drie minuten later probeerde Luuk de Jong het met een spectaculaire omhaal. Bij de daaropvolgende hoekschop vond Joey Veerman zijn Franse ploeggenoot Boscagli aan de eerste paal en die kopte hem onhoudbaar binnen. 0-2 en PSV op rozen.

Arne Slot gooide nog zijn laatste troefkaarten op tafel met een dubbele aanvallende wissel. Trauner en Ramiz Zerrouki verlieten het veld voor Igor Paixão en voormalig Cercle Brugge-aanvaller Ayase Ueda. In een chaotisch slot kon de Mexicaanse topschutter Giménez nog milderen tot 1-2. Maar verder kwam Feyenoord niet meer, ondanks een ultieme kans op hoekschop voor Mats Wieffer.

Met hun veertiende overwinning op rij, is PSV officieel de best startende Eredivisie-ploeg van deze eeuw. Winterkampioen zijn de Eindhovenaren al. En ook in de strijd om de uiteindelijke landstitel lijkt PSV nu al gewonnen spel te hebben, met een voorsprong van 10 punten op eerste achtervolger Feyenoord.