Sasa Stojanovic: “ Het beleid in Servië vertoont duidelijke littekens van ex-Joegoslavië”

Sasa Stojanovic is een 21- jarige studente die Communication and Personal Relations studeert aan de universiteit van Novi Sad. Sasa Stojanovic ziet haar toekomst in haar geboorteland niet rooskleurig in. Ze droomt van een toekomst in Zuid-Europese oorden.

“Ik studeer Communication and Personal Relations. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik geen enkel probleem had om met mensen om te gaan.  Ik ben een heel sociaal persoon maar ik kan ook verlegen zijn bij personen waar ik me niet comfortabel bij voel. Nadat Ik ontdekte dat deze opleiding bestond, was ik meteen verkocht. “

“ Ik wilde eventueel ook nog talen studeren, maar Italiaans kon je op het moment dat ik hier startte nog niet volgen. Als zangeres vond ik het altijd fijn om Italiaanse liedjes te kunnen zingen. Als Italianen spreken vind ik dat zo mooi, het klinkt net als een liedje. Ik hou ook van Italië, stiekem droom ik ervan om daar te gaan wonen en een job te vinden. Ik heb het gevoel dat ik in de toekomst mijn geboorteland Servië zal verlaten. Ik kan in dit land niet genoeg genieten dan ik zou moeten. “

 “Dit land biedt me niet de kansen die ik wil hebben en dat verwijt ik de overheid. Heel veel vrienden rondom mij vertellen me dat ze de overheid niet steunen. Als je kijkt naar de economie, het toerisme en de steun in de heropbouw van Servië na de oorlog is dat niet onlogisch. Wij hebben duidelijk nog littekens van ex-Joegoslavië. De littekens die onze ouders kregen door de oorlog hebben ze aan ons doorgegeven en ik zou daar heel graag van kunnen weglopen. Daarom zou ik ook nooit naar een ander Balkanland verhuizen. Heel veel mensen van onze generatie denken er hetzelfde over omdat we het moeilijk vinden om dingen te veranderen net als onze ouders. “