© Jenna Lebrun

Op zaterdag 23 september vindt de bezoekdag van het woonproject Nieuw Magdalena plaats. Het is een uniek woonproject dat bestaat uit drie energiezuinige woningen met een gemeenschappelijke tuin. De aangeboden huizen die te koop staan situeren zich op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk.

Volgens Stad Kortrijk kan er gesproken worden van een uniek woonproject omdat het een eerste type is van collectief wonen. De huizen hebben ook een niet-alledaagse architectuur. De stad liet in 2007 een wedstrijd uitschrijven om het ontwerp te kiezen. Het ontwerp van architect Tom Cole won. “Dit ontwerp sloot het beste aan bij de visie van de stad”, zegt Laura Michiels, deskundige vastgoed van de Stad Kortrijk. Er werd gewerkt met het splitlevelprincipe. De woningen hebben dus geen volledige maar halve verdiepingen. Zo bevindt de keuken zich op de benedenverdieping en de eetruimte een halve verdieping hoger.

Daarnaast delen de drie woningen twee gemeenschappelijke tuinen, wat niet vaak voorkomt in het centrum van de stad. Volgens Michiels is de gemeenschappelijke tuin een troef: “Anders hadden de bewoners elk een piepklein tuintje door die collectief te maken kunnen ze samen genieten van een degelijke tuin.”

Het doelpubliek voor de bezoekdag zijn mensen die nog geen eigen woning hebben, zoals jonge koppels of jonge gezinnen. Door het splitlevelprincipe zijn er heel wat trappen. Dat zorgt ervoor dat de huizen voor mensen die slecht ter been zijn minder toegankelijk zijn.

Wie geïnteresseerd is, kan de woningen op zaterdag 23 september bezoeken tussen 10 en 18 uur. De aanvangsprijs voor een woning is 365.000 euro exclusief btw.