©Louis Bogaert

Maaike Rynaert loopt in oktober de Iron Man van Hawaii. Enkele weken geleden kroonde ze zichzelf nog tot Europees kampioen triatlon in haar categorie. Een opvallende prestatie, maar veel tijd om er van te genieten heeft ze niet. Haar focus is nu volledig gericht op de Iron Man. Om die excotische reis te financieren, organiseerde Rynaert een pasta-avond.

Als kind deed Maaike Rynaert atletiek en had ze een voorliefde voor fietsen. Na enkele jaren hield ze het lopen voor bekeken en koos ze voor triatlon. Dankzij een tweede plaats in Vitoria-Gasteiz in het Baskenland kwalificeerde ze zich voor de Iron Man in Hawaii. “Er zijn niet veel plaatsen en iedereen wil daar staan. Per leeftijdscategorie krijgen de eerste twee een rechtstreeks ticket naar Hawaii”, vertelt Rynaert in een interview. “De Iron Man in Hawaii is een triatlon met veel aanzien. Het is dan ook de droom van iedere triatleet om te mogen deelnemen aan deze prestigieuze wedstrijd.”

Ze hoopt op een mooi resultaat waar ze trots op kan zijn. “Ik weet niet goed wat ik moet verwachten. Ik kan er alleen maar voor zorgen dat ik conditioneel helemaal in orde ben”, voegde Maaike Rynaert er nog aan toe. “De omstandigheden in Hawaii zijn niet vergelijkbaar met andere wedstrijden. Zwemmen zonder wetsuit en lopen op een autostrade is uniek. Er zal veel wind zijn en mentaal wordt het een uitdaging.”

Aan zo’n Iron Man hangt een serieus kostenplaatje. Het inschrijvingsgeld kan al oplopen tot 1200 euro en dan heb je nog geen hotel, vliegtickets of materiaal. Daarom organiseerde Maaike Rynaert een pasta-avond. Met de steun van vrienden en familie kan ze zich dus zorgeloos voorbereiden voor haar Iron Man. “Bij onze club is het traditie om iets te organiseren wanneer iemand zich kwalificeert voor de Iron Man in Hawaii.”

In de toekomst wil ze zeker nog meer triatlons lopen. “Na de Iron Man in Hawaii zal ik het misschien even rustiger aan doen, maar als andere leden van de club over wedstrijden beginnen te praten begint het weer te kriebelen”, vertelt Maaike. Het groepsgevoel speelt dus een grote rol. “Het is leuk om samen met anderen te trainen en je voor te bereiden voor aankomende wedstrijden.” besluit ze.