Sinds 1857 vindt Winkel Koerse plaats in het West-Vlaamse Sint-Eloois-Winkel. De eerste jaren was het een kleinschalig evenement waarin slechts enkele boerenpaarden het tegen elkaar opnamen op de weg. “Vanaf de jaren 70 en 80 lokten we meer dravers, dit zorgde ook voor meer publiek. In 1994 verbood men paardenkoersen op straat in België. We stapten even over naar veldkoersen, maar konden al snel weer terug naar de openbare weg en zo zijn we geëvolueerd tot wat we nu zijn”, zegt ondervoorzitter Yves Seurynck.

Toen Winkel Koerse veranderde naar hun huidige formule, was er de eerste jaren een beperkte publieke interesse. Sinds de laatste 15 jaar verloopt de populariteit weer in stijgende lijn. “We proberen ook te zorgen voor voldoende randanimatie”, zegt Seurynck.

Het programma van Winkel Koerse wijzigt regelmatig. De ‘base liner’ zijn de dravers, maar af en toe komen er wielrenners racen tegen paarden. Vorig jaar was er een fameuze paardenshow en er werd zelfs een juniorenwedstrijd georganiseerd waarin kinderen met stokpaarden een parcours moesten afleggen. “We proberen voldoende variatie aan te bieden doorheen de jaren”, haalt Yves Seurynck aan.

“Voor sponsors is Winkel Koerse een aantrekkelijk evenement. Ieder jaar groeit het aantal hoofdsponsors. De sponsors worden verwend in de VIP tent. De laatste jaren is er een bijna grotere vraag dan aanbod om sponsor van Winkel Koerse te worden. Winkel Koerse is dit jaar zelfs al een paar weken uitverkocht”, aldus de ondervoorzitter.

Op toekomstig vlak wil het bestuur op het huidige niveau verder gaan, maar ze zeggen dat het evenement moeilijker georganiseerd zal kunnen worden, al lukt dat voorlopig wel nog. “De papierberg blijft groeien en we moeten steeds meer vrijwilligers vinden om te helpen. Dat is niet simpel. Het belooft een uitdagende toekomst te worden”, besluit Yves Seurynck.

Filmpje: Marie-Julie Hallaert