Kyriani Sabbe is ongetwijfeld een groot opkomend talent. Voor de 18-jarige voetballer beloven het belangrijke weken te worden. De blessure van Tajon Buchanan, zijn grootste concurrent bij Club Brugge, verhoogt zijn kansen op speeltijd aanzienlijk. Afgelopen weekend kreeg hij zijn eerste basisplaats in het Jan Breydelstadion en maakte hij alweer een goeie indruk. Wie is de jongen achter de voetballer?

Kyriani begon als kleine jongen van 4 jaar met voetbal en dat was puur toeval. Interesse in een bal had hij voordien nooit en voetballer worden wilde hij zeker niet. Dat veranderde wanneer hij op een dag de match van zijn oudere broer bijwoonde en wat tegen een bal aan het schoppen was: hij wilde voetballen! Sindsdien heeft voetbal zijn hart gewonnen en heeft hij dat gevoel altijd vastgehouden. In het kleine Ichtegem startte hij, onwetend voor wat zou komen, zijn prille voetbalcarrière. Een gedreven jongen was het altijd en hij had ook iets speciaals, dat merkten ook anderen op. Als slechts 6-jarig mannetje werd hij gescout door Club Brugge. Lang duurde zijn carrière bij Ichtegem dus niet. Wel heeft hij af en toe nog contact met enkele mensen die hem daar hebben begeleid en geholpen, dankzij zijn opa.

Voor de jonge speler is alles dus rap gegaan. Uiteraard komt daar veel druk bij kijken, maar daar blijft hij zeer rustig onder. “Ik probeer van alles zo veel mogelijk te genieten en kansen te pakken waar mogelijk. Dat ik dit mag meemaken op mijn leeftijd is heel mooi. Als ik nu speel of niet speel, ik ga er zeer positief mee om. Dit is een zeer goede kans voor mijn persoonlijke ontwikkeling en ik ben hier vooral om bij te leren.” We kunnen het niet onder stoelen of banken steken, dit is nog maar het begin. Toch komt daar al de groeiende bekendheid bij kijken. Sabbe is hierin heel realistisch en beseft dat dit ‘part of the job’ is, hij neemt het er graag bij. “Toch kan het soms wat vervelend zijn om herkend te worden wanneer je even alleen bent met je familie of vrienden, maar het hoort er zeker bij.” Ook online wordt de aandacht er niet minder op. “Tot nu toe heb ik nog niet te maken gehad met negatieve commentaren en krijg ik voornamelijk positieve opmerkingen. Op dit moment lees ik nog heel vaak de dingen die over me worden geschreven, maar ik wil dit voor mezelf toch meer gaan beperken. Mentaal ben ik sterk genoeg om zowel positieve als negatieve commentaren te verwerken, toch is het niet altijd goed om alles te lezen.”

Tot nu toe is Kyriani tevreden met hoe zijn carrière verloopt, maar het ligt in zijn karakter om nooit 100% tevreden zijn en te blijven zoeken naar werkpunten. Buiten de vele training en voorbereiding, heeft de Ichtegemenaar twee rituelen die hem helpen bij de match. “De dag voor de match slaap ik altijd bij mijn vriendin, dat is een gewoonte. Op het moment van de match zal ik wanneer ik het veld op ga altijd eerst met mijn linkervoet de grond raken. Zelfs al gaat mijn rechtervoet eerst over de lijn, ik zal vlug een huppeltje doen om eerst met links het veld te betreden. Waarom ik dat doe? Geen idee, maar het helpt me gewoon.”

Voetballer zijn is een fulltime job, ook als je 18 jaar bent. Een balans vinden tussen de sport en het persoonlijk leven kan een uitdaging zijn, maar daar heeft Kyriani naar eigen zeggen geen moeite mee. Hij vertelt dat het inderdaad geen evidentie is, maar dat hij het evenwicht ondertussen wel gevonden heeft en dit kan behouden. “Door het voetballeven moet je wat rapper volwassen worden, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik ben gewend om al van jongs af aan met oudere mensen om te gaan en dat helpt me nu ook. Het houdt me niet tegen om ook af en toe eens de 18-jarige, normale jongen te zijn, die ik dan ook kan zijn bij de mensen rondom mij.” Voetbal is gewoon een passie en neemt nog steeds een groot deel van zijn leven in. “Mijn ambities binnen het voetbal zijn makkelijk te raden. Ik wil het maximale uit mijn voetbalcarrière halen en spelen op het hoogst haalbare niveau.”

© Auke Matthieu

Vanavond speelt Club Brugge de eerste wedstrijd van de groepsfase in de Conference League tegen Besiktas. Sabbe kreeg al meerdere kansen om zich te bewijzen in de Europese competitie, onder meer met een basisplaats tegen KA Akureyri. “Vanavond verwacht ik een leuke pot voetbal met twee goeie ploegen die elkaar ontmoeten. Zowel van onze fans als van de Turken verwacht ik veel sfeer, daar staan ze ook wel bekend om. Ik ben benieuwd!”