©Pixabay

Scholen uiten hun twijfels over de nieuwe regelgeving rond windpokken. Heidi Castryck, dokter en medewerker van de Vlaams Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg, bepaalde samen met het departement Zorg dat kinderen met windpokken aanwezig mogen zijn op school. De nieuwe regeling was noodzakelijk omdat het oude beleid van kinderen met windpokken achterhaald was. Dat komt omdat tachtig procent van de 5-jarigen al antistoffen heeft. Veerle Naert: vervangend directeur Sint-Paulusschool Kortrijk deelt haar mening. 

Wat vindt u ervan dat kinderen met windpokken niet meer moeten thuisblijven? 

“Persoonlijk was ik nog niet op de hoogte gebracht van dit nieuws. Medisch gezien kan ik daar niks over zeggen. Ik veronderstel dat het allemaal wel medisch gecheckt is. Bij de vorige regeling was het zo dat eens de plekjes vochtig werden, de kinderen niet naar school mochten komen.” 

Bent u bang voor een uitbraak? 

“Ik denk dat wij het nieuws nog wel via een officiële weg zullen vernemen. Ik ga ervan uit dat het medisch correct onderzocht zal zijn. Wij zullen als school automatisch de maatregelen van de overheid volgen en geen ander advies van de school uit versturen. Uit angst zullen we niet vragen om de kinderen thuis te laten, maar we zullen extra waakzaam moeten zijn.” 

Vindt u het positief of negatief dat de ouders wel nog steeds op de hoogte moeten gebracht worden als er een kind met windpokken aanwezig is op school? 

“Ik vind het vooral goed dat de ouders nog steeds op de hoogte moeten zijn. Bij virussen vragen wij steeds advies aan het centrum voor leerlingenbegeleiding. Daarna sturen wij een brief om de ouders op de hoogte te brengen. Het is natuurlijk belangrijk om als school te verduidelijken wat de symptomen zijn en waar je best op kan letten. Om paniek te vermijden is het beter om iedereen goed te informeren. Daarom is het de bedoeling om altijd duidelijk uit te leggen welke maatregelen je thuis best treft.” 

Wat vindt u ervan dat een erkende viroloog als Marc Van Ranst dit heeft afgekeurd op Twitter? 

“Het baart me ergens wel zorgen dat een viroloog dit een slecht idee vindt. Als een viroloog dit tegenspreekt ben ik wel wat ongerust. Maar de Sint-Paulusschool zal altijd de raad van de overheid opvolgen.” 

Viroloog Marc Van Ranst reageerde eerder bij de collega’s van HLN 

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) spreekt op ‘X’ van “een onverstandige beslissing” en pleit voor een “veralgemeende vaccinatie” tegen windpokken of varicella. “Het is doen alsof een kind met varicella niet ziek is, en alsof je niks moet doen om de verspreiding van varicella te vermijden”, aldus Van Ranst op ‘X’. Hij wijst er ook op dat kinderen in het weekend of tijdens een vakantie – buiten de klas dus – nog geen symptomen kunnen vertonen, terwijl ze mogelijk wel al besmettelijk zijn. “En dan laat je die op maandag gewoon besmettelijk rondlopen op school?” Volgens Van Ranst komt dat neer op het zich neerleggen bij wat komen zal: ‘Het kind gaat toch ooit eens windpokken moeten doormaken, dus waarom niet nu?’