Het stamcafé van de studentenvereniging Mercurius, Bar Sol. © Ethel Lowagie

Deze week zijn de studenten aan de hogeschool opnieuw begonnen aan een nieuw academiejaar. Vanaf volgende week gaan ook de universiteitsstudenten terug aan de slag. Iedereen terug achter de banken, maar dit betekent ook dat de studentenclubs -en verenigingen weer volop aan hun jaar beginnen. De laatste jaren is redelijk wat ophef tegenover zo’n groeperingen. Hoe staan zij tegenover al dat commentaar? Wij stelden wat vragen aan schachtentemmer Emma Vandorpe, die al twee jaar lid is van de Kortrijkse vereniging Mercurius, gebonden aan hogeschool Vives.

De studentenvereniging Mercurius, die sinds zijn oprichting in 1967 actief is, gaat ook dit academiejaar terug aan de slag. De vereniging telt tientallen leden en is met Bar Sol als stamcafé, een van de populairste verenigingen uit Kortrijk. Ze organiseren jaarlijks heel wat evenementen voor studenten in en rond Kortrijk.

Studentendopen

“Studentendopen zijn bij ons zonder alcohol en niemand wordt gedwongen om iets te doen”.

Het doopritueel verloopt bij Mercurius met strikte maatregelen. De dopen gebeuren dan ook zonder het gebruik van alcohol. Niemand wordt verplicht iets te doen waar ze zich niet goed bij voelen. Het belangrijkste is dan ook dat iedereen een leuke tijd heeft. Het hele gebeuren bij Reuzegom heeft een enorme impact achtergelaten bij velen, wat zorgde voor wat minder vertrouwen. Niet alleen studenten, maar ook ouders en familie werden wat bezorgd over het al dan niet deelnemen aan de doop.

Wel hebben ze nooit nagedacht over het afschaffen van een doop, hoewel vele verenigingen wel deze beslissing hebben genomen. Een doop is juist het moment waarop de leden de beste connectie bouwen. Ze hopen op een grote opkomst voor dit academiejaar.