Het standbeeld van Lionel Bauwens, Tamboer, in Eeklo. © Linde Demurie

In de negentiende eeuw, op 15 december 1892, werd in Eeklo Lionel Bauwens geboren. Alfons Bauwens, zijn vader, stond in Eeklo bekend als straatzanger. Lionel koos er initieel voor om textielarbeider te worden. Toen hij in 1909 trouwde met Clementine Verstraete, veranderde hij van beroep en werd hij professioneel metser. Sinds 1972 is er jaarlijks een avondmarkt, de Tamboermarkt, waar mensen over het hele Meetjesland naartoe komen.

Na een dispuut met zijn werkgever, gooide Bauwens het over een andere boeg en ging hij aan de slag als straatmuzikant. Met dat beroep werd hij vooral bekend in het Meetjesland, een streek in Oost-Vlaanderen, maar ook in de rest van de provincie én tot in West-Vlaanderen. Bauwens was niet zomaar een straatzanger. Via zijn liedjes, die hij op de markt verkocht, bracht hij de actualiteit naar de mensen. 

De gebeurtenissen in Beernem

Tijdens het interbellum bezong Bauwens vooral de moorden in Beernem. Van kort voor het einde van de eerste wereldoorlog tot 1944 vonden in Beernem verschillende merkwaardige moorden en verdwijningen plaats. Velen zagen hier een verband tussen, maar dat werd nooit bevestigd. In die periode waren het vooral Victor de Lille, een uitgever en tamboer Lionel Bauwens die de gruweldaden onder de aandacht brachten.

De familie van een van de mannen die in die periode vermoord werd, kreeg na een drie jaar toch gerechtigheid. In 1929 kwam de moord op Hector De Zutter voor het Assisenhof in Antwerpen. Daarbij werden Hector Hoste en Etienne Schepers tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar na zes jaar kwamen de twee voorwaardelijk vrij. De moord op De Zutter was voor Bauwens de grootste inspiratiebron voor zijn muziek.

Zingen over de actualiteit, het legde Bauwens geen windeieren. Zo was hij de eerste eerste inwoner van Eeklo met een eigen auto. 

Tamboer

Lionel Bauwens overleed onverwacht aan een hartaanval op 10 mei 1974 in Adegem, een buurgemeente van Eeklo. Tamboer is, volgens Van Dale, iemand die de trom bespeelt. Lionel Bauwens speelde de accordeon en toen zijn zoon Willem oud genoeg was, begeleidde die hem op de drums. Lionel speelde het liefst op het kerkplein, markten en kermissen, waar markt- en voorbijgangers de teksten van zijn muziek konden kopen. 

“We kunnen zeker zeggen dat dit een goede editie is van de Tamboermarkt”, burgemeester Luc Vandevelde (SMS). © Linde Demurie

Antoon Vermeulen had vroeger een café naast de markt in Eeklo en heeft Lionel Bauwens nog horen zingen: “Hij zong over de actualiteit en verkocht ook gadgets op de markt.” Bauwens’ kleinzoon Guido Bauwens is 54 jaar geleden in de voetsporen getreden van zijn grootvader. Hij en burgemeester Luc Vandevelde (SMS) zijn tevreden over de opkomst van de 51ste editie van de Tamboermarkt: “Er zijn meer dan tachtig standhouders die hun waren proberen te verkopen. We kunnen zeker zeggen dat dit een goede editie is.” Het is en blijft dus duidelijk een mooi eerbetoon aan Lionel Bauwens, beter bekend als Tamboer.

Verschillende marktgangers en -kramers zijn tevreden over de markt. Zo stond vzw Heldenhuis voor de allereerste keer op de markt: “Het is een beetje spannend, maar het is fijn om hier te staan met de andere kraampjes.” Het was nog wat onzeker of zij er wel zouden bij zijn: “Als het geen goed weer was geweest, hadden we hier misschien niet gestaan”, klinkt het.