Het Nederlandse Leiden viert hun tweede BNXT-titel. Foto: João Ramboer

Filou Oostende is er niet in geslaagd om – na de Belgische titel- ook de BNXT-titel binnen te halen. Het verloor de beslissende derde game (80-91) van de play-offs finale tegen Leiden. De Nederlandse basketbalploeg verlengt zo zijn titel van kampioen der Lage Landen.

14/06/2023

Nadat Belgisch kampioen Oostende in de halve finales van de BNXT play-offs vrij makkelijk afrekende met Limburg United, volgde in de finale een lastigere klus. Het Nederlandse Leiden won dit seizoen zowel de titel als de beker in Nederland. Bovendien is het ook titelverdediger in de BNXT-competitie.

Leiden bewees al snel zijn sterkte door de eerste wedstrijd te gaan winnen in Oostende. De kustploeg reageerde gepast: het ging winnen in Nederland om de bordjes terug gelijk te brengen. Alles kwam dus aan op het beslissende derde duel in Oostende, waarin Leiden het beste van start ging. Aan de rust had Oostende een achterstand van 9 punten goed te maken (43-52). In het derde kwart draaide de motor van de Belgische kampioen wel op volle toeren. Met een minieme voorsprong (66-65) voor Oostende was alles nog mogelijk in het laatste kwart. Daarin trok Leiden duidelijk aan het langste eind (80-91). Een tweede opeenvolgende BNXT-titel en de eerste BNXT-triple (BNXT, Nederlands kampioen, Nederlandse beker) ooit voor de Nederlanders.

 Oostende coach Dario Gjergja zag zijn ploeg alles geven, maar ziet in Leiden ook een verdiende winnaar: “Ik wil Leiden feliciteren. Ze speelden fantastisch en heel gedisciplineerd. We doen de wedstrijd kantelen in het derde kwart, maar in de laatste twee minuten van het derde kwart geven we alsnog een voorsprong van 7 punten weg. Ik denk dat we daar ons momentum verliezen.”

Flinke domper

Voor Oostende eindigt het seizoen zo op een negatieve noot. Nadat het de beker van België eerder moest laten aan de Antwerp Giants, is de kustploeg nu ook verliezend finalist in de BNXT-league. Ook in de Champions League raakte Oostende niet verder dan de groepsfase na een lastige loting. Het haalde natuurlijk wel een prijs binnen: Oostende pakte een twaalfde opeenvolgende landstitel. Bovendien is de Belgisch kampioen ook al volop aan het denken aan volgend seizoen: het kondigde de komst aan van Sam van Rossom (37). Na enkele buitenlandse avonturen bij onder meer Valencia keert de ex-Belgian Lion na 15 jaar terug naar de club waarin hij tussen 2005 en 2008 al voor speelde en waar hij 2 keer Belgisch kampioen en 2 keer Belgisch speler van het jaar werd.