Op 12 juni 2023 is Silvio Berlusconi, de voormalige premier van Italië en flamboyante mediabaron, overleden. Hij was een van de meest prominente figuren in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia. Berlusconi werd 86 jaar.

De gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi is overleden in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan. Vrijdag werd hij er opgenomen voor een controle voor zijn chronische leukemie.

Van succesvol zakenman tot populistisch leider

Silvio Berlusconi werd in 1936 geboren in Milaan. Hij was een ondernemer, mediatycoon en politicus. Zijn media-imperium strekte zich uit over televisie, radio, uitgeverijen en andere vormen van massamedia. Berlusconi combineerde zijn persoonlijke rijkdom en politieke invloed.

Berlusconi begon zijn politieke carrière in 1994, toen hij de Forza Italia-partij oprichtte. Hij werd al snel populair en won datzelfde jaar de parlementsverkiezingen, waardoor hij de jongste premier in de Italiaanse geschiedenis werd. Hij diende drie termijnen als premier in de jaren 90 en begin deze eeuw.

Voorstanders prezen Berlusconi’s liberaal economische beleid en zijn charismatische persoonlijkheid. Berlusconi was vooral een controversieel persoon die van het ene in het andere schandaal verzeild geraakte. Hij beweerde van zichzelf dat de “meest vervolgde man ooit” te zijn door alle aanklachten en rechtszaken tegen hem over belastingontduiking, corruptie en seksuele schandalen. Al die aantijgingen tastten wel zijn politieke geloofwaardigheid aan. Vooral verhalen over de beruchte bunga bunga-feestjes zorgden regelmatig voor verdeeldheid in Italië.

Ondanks zijn tumultueuze politieke loopbaan heeft Berlusconi een immense invloed gehad op Italië. Hij slaagde erin een brede aanhang te verwerven doordat hij een groot stuk van de Italiaanse media in handen had. Met het overlijden van Silvio Berlusconi verliest Italië een kleurrijk en invloedrijk figuur.

AC Milan en AC Monza

Berlusconi had heel Italië in zijn tentakels. In de week hield hij zich bezig met politiek, in het weekend met voetbal. Als eigenaar van AC Milan domineerde hij sinds het einde van de jaren 80 het Italiaanse en het Europese voetbal. Hij verkocht AC Milan in 2017, een jaar later kocht hij een nieuw speelgoed: het kleine AC Monza.

Enkele maanden geleden haalde Berlusconi nog eens het nieuws toen hij de spelers van Monza na een stunt tegen Juventus een bus vol prostituees beloofde.