Autoliefhebbers konden afgelopen maandag terecht in het centrum van Brugge voor Gumball 3000 Rally. Het was de eerste keer in het 24-jarige bestaan van de internationale race dat de bolides in Brugge stopten. De rally met supercars duurt één week lang met start in Edinburgh en finish in Montenegro.

Gumball 3000 kwam ook langs op ’t Zand © Bas Verbrugghe

De exclusieve wagens doorkruisten maandag het centrum van Brugge, zo kwam een grote menigte opdagen aan de Grote Markt en ’t Zand. Het publiek moest wel lang wachten zo was de parade aan wagens 1u30 te laat. Uiteindelijk kreeg het publiek waar voor zijn geld met de intrede van exclusieve wagens zoals de Ferrari 812 en een Lamborghini Sian. “Die auto’s zie je niet iedere dag dus het is tof dat we vandaag een kans krijgen om ze te zien”, aldus toeschouwer Jaron Verleye.

Exclusieve wedstrijd

Om aan de rally mee te doen, betaal je meer dan 50 000 euro dat integraal naar de Gumball Foundation gaat. Zij helpen kansarme jongeren over heel de wereld met het bouwen van infrastructuur. Het idee van de rally kwam van Maximillion Cooper dat in 1999 voor het eerst in vervulling kwam. Het spektakel brengt naast rijke mensen ook heel wat bekendheden met zich mee. Zo zijn rapper Dizzie Rascal en zangeres Eve kopstukken van de organisatie.

Unieke organisatie

De organisatie van Gumball 3000 werkt vooral samen met vrijwilligers die door de rally de hele wereld zien. “Vorig jaar was de tour door het Midden-Oosten wat ook mijn eerste ervaring was bij Gumball. Dit jaar zie ik wat meer van Europa en België. Tot nu toe zijn België en Brugge echt fantastisch”, vertelt een enthousiaste vrijwilliger Rafael Haataja.  

Passage in de stad © Bas Verbrugghe