Studeren wordt steeds duurder, niet alleen moet je meer betalen om de studie te starten maar ook de prijzen voor de residenties vliegen de lucht in. Koten worden steeds duurder en exclusiever. Steeds meer mensen hebben problemen met het vinden van koten door de grote vraag en het  beperkte aanbod. Maar ook studenten die al beschikken over een kot moeten steeds meer betalen.

“Ik begon mijn zoektocht vorig jaar al, ook al studeerde ik toen nog niet aan de hogeschool. Toen al was het heel moeilijk een leefbaar kot te vinden dat ook betaalbaar was. Gelukkig is het me toch gelukt om een kot te vinden”, vertelt Renilde Louagie, een eerstejaarsstudent gynaecologie. Vorig jaar zocht ze een kot om haar studies aan te vatten, maar die zoektocht verliep moeilijk. Ze vond een kot via haar hogeschool en niet op de private markt, wat een goedkoper kot opleverde. Toch blijft een kot relatief duur. Voor een kot zonder eigen badkamer of keuken ligt de prijs torenhoog. “Dat gaat er over”, reageert Renilde.

“Stap te ver”

“Het komende jaar stijgt mijn huurprijs met meer dan 100 euro. Volgens de huisbaas komt dat door de stijgende prijzen en de bijhorende inflatie. Doordat de prijzen van de koten blijven stijgen wordt het steeds moeilijker om die te kunnen betalen. Ik heb alle begrip voor de inflatie en hogere prijzen in ons land, maar dit lijkt mij toch een stap te ver“, vertelt ze. Als dochter van een één-oudergezin wordt het bij haar thuis steeds moeilijker om de huur te betalen. Er zijn wel hulpmiddelen om mensen met een moeilijkere financiële situatie te helpen, maar die systemen vertonen gebreken. “Als reactie op onze bezorgdheden kregen we het antwoord dat we een beurs kunnen aanvragen. Op de steun waar de overheid en kotbazen zo trots mee pronken, kan mijn vader niet rekenen omdat zijn inkomen net te hoog is en hij niet in aanmerking komt”, zegt Renilde Louagie. De situatie zorgt voor veel frustratie bij studenten. De stijgende prijzen van koten maken hogere studies bijna onbetaalbaar.

Ook kotbazen zijn bezorgd over dit probleem. Zo ook Carl Snoeck, een kotbaas in Kortrijk. “Doorheen de jaren zag ik veel veranderen. Het wordt steeds moeilijker om een deftige prijs te houden terwijl alles duurder wordt”, laat de man weten. Ook al is Kortrijk niet een van de grootste studentensteden, de prijzen zijn er toch hoog. Steeds vaker krijgen kotbazen te maken met commentaar en opmerkingen over de prijzen. “Ik krijg steeds meer commentaar en vragen van de studenten. Er wordt meer en meer geklaagd. Ook ik vind het jammer dat dit allemaal nodig is, maar het moet gebeuren”, vertelt Carl Snoeck, “Door de hoge prijzen van elektriciteit en water kan ik niet anders dan de huurprijs verhogen.”