De derdejaarsstudenten Journalistiek trekken negen dagen lang door Servië en Bosnië en Herzegovina. Hannelore Spileers en Amy Van Parys houden jullie de hele reis op de hoogte. Dit was dag 2.

De ochtend startte met stevig ontbijt. Dat was ook nodig als basis voor deze actieve dag. Met de stijve beentjes van de dag ervoor, stapten we naar de eerste activiteit: een fietstour door Nieuw-Belgrado. Onze Nederlandstalige gids Jovana Travica toonde ons een deel van Belgrado dat pas is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Dit stadsdeel kent zowel moderne als authentieke architectuur. Zo kwamen we langs het Paleis van Servië, Hotel Jugoslavija en een lokaal marktje. De wielrenners onder ons konden zich eens uitleven op een van de kasseistroken en klimmetjes. De tocht leidde tot een van de hoogtepunten van die dag (letterlijk en figuurlijk): een prachtig uitzicht over Zemun, een gemeente van Belgrado. Na die inspanning was het ook tijd voor ontspanning met een drankje kijkend naar de Sava.

De derdejaarsstudenten en docent meneer Van Nieuwenhuyse in Zemun.

De middag konden we vrij invullen, maar we hadden een afspraak om 15u15 aan het Muzej Istorije Jugoslavije. Sommigen rekenden op het openbaar vervoer of een taxi en anderen zorgden voor 20 000 stappen op hun teller met een wandeling van ongeveer een uur. Wij waren daar bijvoorbeeld bij. Onderweg naar het museum weken we af en toe van onze route af om de stad verder te verkennen. We bezochten een orthodoxe kerk en passeerden langs het oude treinstation van Belgrado.

Aan het museum wachtte Jovana ons op. Ze vertelde kort over Tito, Josip Broz. Hij was de president van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Zijn laatste rustplaats ligt in dit museum. Daarnaast staan er nog twee oorspronkelijke standbeelden van Tito waarvan er nu nog amper te vinden zijn. Ook worden er veel geschenken van over heel de wereld tentoongesteld, bijvoorbeeld een zadel gegeven door de voormalig president van Algerije Ahmed Ben Bella.

Voor de rest van de avond kon je opnieuw vrij kiezen wat je wou doen. Elf studenten profiteerden daarvan om een voetbalmatch van FK Voždovac tegen Partizan bij te wonen. Partizan won uiteindelijk met 4-0. Daarna gingen we voor de laatste keer het centrum van Belgrado in voor een traditionele maaltijd of fastfood, want morgen gaan we Novi Sad.