Festivalweide ©Pixabay

Deze week zijn er voor de start van het academiejaar over het hele land welkomstfeesten voor studenten georganiseerd. Op 26 september was het de beurt aan de stad Brugge. De editie van het jaar 2024 werd opnieuw een groot succes.

REMI BULTINCK 27 september 2024, 11:11

De kersverse winnaar van de DJ Contest, ‘DJ Pauwie’, mocht in de late middag de spits afbijten. De Balkonrotonde voor het station van Brugge leek eerst leeg, maar al snel kwam de toestroming van studenten op gang. 

Aan jeugdsentiment geen gebrek op het feest, Laura Omloop stond ook op de planken. De popsensatie, die in 2009 doorbrak door haar deelname aan het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev, was voor velen het hoogtepunt van de avond. Naast haar eigen hits, zoals ‘Meer’ en ‘Zo Verliefd’, bracht ze ook covers waaronder ‘Parijs’ van de Nederlandstalige artiest Kenny B. Het publiek zong haar teksten luidkeels mee en na afloop van haar optreden kon ze op een daverend applaus rekenen. Het nostalgische gevoel werd bij elke student opgewekt.

De Nederlandse internetsensatie ‘Boer Harm’ kreeg ook zijn moment in de spotlights. De mysterieuze artiest brak in februari door met het nummer: ‘Brommers Kieken’. Het nummer werd zowel in Vlaanderen als in Nederland een grote hit. Zijn andere nummers zijn wel veel minder populair. Als hij het publiek probeerde mee te krijgen bij zijn andere nummers, volgde daarop vaak een ongemakkelijke stilte. De Nederlandse zanger heeft steeds een masker op als hij optreedt. Een gezichtsonthulling bleef gisterenavond nog uit. Wie Boer Harm nu precies is, blijft dus nog een groot mysterie.

Laurens van Dijk, beter bekend onder de artiestennaam: ‘Gladde Paling’, mocht het feest in de West-Vlaamse hoofdstad afsluiten. De Nederlandse dj en muziekproducent is al enkele jaren het fenomeen van de meme-techno en troll ’n bass. Hij is vooral bekend door zijn samenwerkingen met Joost Klein. De harde technobeats die door de straten van Brugge dreunden, brachten het einde van een geslaagde editie van de Brugse Student Welcome.

Toch was er volgens een groot deel van de studenten een gebrek aan bekende artiesten. Een grote groep mensen kwam niet opdagen omdat ze enkele artiesten niet goed genoeg kennen. ‘Hoe bekender de artiesten, hoe groter de optocht’ klinkt het bij Andrès Declerck, student leerkracht aan Vives Brugge. De grootste domper van de avond was ongetwijfeld het slechte weer. Het was praktisch onmogelijk om droog te blijven, omdat de optredens in open lucht doorgingen. ‘Hopelijk zijn de weergoden ons volgend jaar beter gezind’, zegt studente Lara Leleux.