Vanavond landt paus Franciscus op de militaire luchthaven van Melsbroek. Morgen staat een bezoek aan de KU Leuven op het programma. Terwijl sommigen studenten nieuwsgierig zijn naar het unieke bezoek, maken anderen zich zorgen over de praktische gevolgen, zoals verkeershinder en verstoringen van het openbaar vervoer. Verschillende straten worden afgesloten en er komt een publiekszone waar strikte toegangscontroles plaatsvinden.

Studenten aan KU Leuven merken nog niet veel van het pausbezoek. “Ik heb nog geen extra politie gezien en ook op de universiteit is het voorlopig rustig”, zegt Noor Decrock (20) studente Rechten. “Het is wel leuk om zo’n bezoek eens mee te maken, maar het is veel gedoe met de verkeershinder.”

“De bussen rijden niet en het centrum zal helemaal afgesloten zijn”, vult student Biomedische Wetenschappen Lukas Vandorpe (21) aan. Vrijdag rijden geen bussen door het centrum omdat de paus dan in de stad zal rondlopen, de pendelaars en kotstudenten moeten dus een andere manier vinden om op het station te raken.

“Zelf ga ik te voet naar het station via de Grote Markt, maar dat zal nu niet lukken”, laat Noor weten. De Grote Markt is namelijk onderdeel van een publiekszone waar controles plaatsvinden. Grote rugzakken en grote handtassen worden niet toegelaten, dus grote valiezen zijn al helemaal uit den boze. De studenten zelf zijn uitgenodigd door de rector om via een livestream de zitting te volgen, maar anders is er niet iets speciaals voorzien voor hen. “Onze les van 16 uur tot 18 uur is wel eenmalig weggevallen, maar dit vind ik niet erg, want dan ben ik vroeger thuis”, lacht Noor.

Voor Matthias Van Overbeke (20) student Rechten stoort het bezoek van de paus niet: “Ik vind het normaal dat de stad helemaal in het teken staat van de paus. Het is natuurlijk geen alledaagse gebeurtenis.” Wel valt hem iets anders op: “Hier lopen al wat paters en pelgrims rond”, sluit Matthias af.

De algemene teneur is dus dat er veel hinder zal zijn die de studenten zal bemoeilijken bij hun uittocht naar huis, maar dit vinden ze minder erg, omdat ze de paus wel eens willen zien.