De straten van Kortrijk, ooit levendig en vertrouwd, voelen voor velen de laatste tijd minder veilig. Waar je vroeger onbezorgd ging winkelen of ’s avonds op een terras zat, hangt nu vaker een gevoel van ongerustheid. Een spikingincident in de uitgaansbuurt, meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en een poederbrief op een overheidslocatie blijven niet onopgemerkt. Zeker voor wie in of rond Kortrijk opgroeit, komt dit dichtbij. Het is jouw stad, jouw buurt. Maar hoe veilig voelen mensen zich vandaag écht in Kortrijk?

Anne-Laure Debosschere
In de tijdlijn hieronder vind je een overzicht van opvallende en schokkende gebeurtenissen in Kortrijk en omgeving sinds 2010. Sommige zaken haalden het nationale nieuws, andere bleven vooral lokaal hangen. Samen tonen ze hoe het veiligheidsgevoel in de stad door de jaren heen veranderd is maar ook hoe breed en complex problemen soms zijn.
2010
Moord op Marokkaanse vrouw
Een 21-jarige vrouw werd met dertig verwondingen aan het hoofd dood aangetroffen in een woning. Twee Franse verdachten werden gearresteerd.
2018
Dubbele moord in studentenhuis
In een studentenwoning in Kortrijk werden de lichamen gevonden van een 18-jarige Afghaanse student en zijn 19-jarige Russische vriendin. Beide studenten werden met geweld om het leven gebracht. Een medebewoner met verwondingen aan zijn handen werd gearresteerd en als verdachte beschouwd. Deze zaak bracht onrust onder studenten en hun ouders en zette de discussie over veiligheid in studentenhuizen op scherp.
2019
Moord op ex-vriendin (Aalbeke)
Een man sneed de keel door van zijn ex-vriendin. Ze probeerde te vluchten, maar werd terug in de auto getrokken. De dader werd in 2024 veroordeeld tot 29 jaar cel.
2021
Burenruzie met dodelijke afloop
Een 65-jarige vrouw overleed na zware mishandeling tijdens een burenruzie in een appartementsgebouw. De dader werd aangehouden op verdenking van moord.
2023
Dodelijke steekpartij na woninginbraak
Een 34-jarige man drong gewelddadig een woning binnen in Kortrijk. De 62-jarige bewoner verdedigde zichzelf en bracht de indringer met meer dan twintig messteken om het leven. Het was een zeldzaam geval waarin een inbraak fataal afliep voor de dader. De omstandigheden waren zo uitzonderlijk dat het incident nationaal nieuws werd.
Dec 2023
Inbraken op de kerstmarkt
Meerdere chalets op de kerstmarkt werden leeggeroofd. Er verdwenen flessen drank en geluidsapparatuur. De stad beloofde extra beveiliging.
2023
Stijging van cybercriminaliteit
Er werd een stijging van 33% in cybercriminaliteit vastgesteld, vooral bij jongeren tussen 18 en 29 jaar door phishing en online oplichting.
2023-2024
Fietsdiefstallen in de stationsbuurt
De stationsomgeving bleek een hotspot voor dieven. In 2023 steeg het aantal fietsdiefstallen met 20%. Bijna een kwart van alle diefstallen van fietsen en elektrische steps in de politiezone vond plaats aan het station van Kortrijk. In oktober 2024 werd een veelpleger veroordeeld tot een jaar cel voor een reeks diefstallen, wat de problematiek opnieuw onder de aandacht bracht.
Najaar 2024
Spikingincident in het uitgaansleven
Een jonge vrouw verloor het bewustzijn na een avondje stappen in Kortrijk. Ze herinnerde zich niets meer van haar avond en ondervond nadien ernstige lichamelijke klachten. Onderzoek wees op spiking – het zonder toestemming toedienen van verdovende middelen, mogelijk via haar drankje. Hoewel er geen dader werd opgepakt, veroorzaakte dit veel ongerustheid bij jonge vrouwen in het uitgaansleven.
Najaar 2024
Grensoverschrijdend gedrag in publieke ruimte
Verschillende vrouwen meldden dat ze werden lastiggevallen rond het station van Kortrijk en in de Doorniksestraat. De meldingen varieerden van vulgaire opmerkingen tot fysieke intimidatie. Sommigen deden aangifte, anderen vermeden nadien deze buurten. Het leidde tot publieke verontwaardiging en oproepen voor meer politieaanwezigheid en straatverlichting.
Dec 2024
Grote politieactie aan station Kortrijk
Als reactie op de toenemende overlast organiseerde de politiezone Vlas een grootschalige controleactie in het station van Kortrijk. Zo’n 1.500 mensen werden gecontroleerd. Er werden drugs, wapens en geseinde personen aangetroffen. De actie werd positief onthaald, maar benadrukte ook hoe complex en structureel de veiligheidsproblematiek is in dit stadsdeel.
Feb 2025
Poederbrief op een stadsdienst
Op een dinsdagochtend werd een envelop met wit poeder afgeleverd bij een stadsdienst in het administratief centrum. Het gebouw werd deels ontruimd en de hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Achteraf bleek het poeder onschadelijk, maar de paniek was groot. Het incident leidde tot extra veiligheidsmaatregelen binnen stadsdiensten en hernieuwde aandacht voor bioterrorismeachtige dreigingen.
Hoe veilig voelt Kortrijk zich nog?
Voor veel inwoners voelt de stad vandaag anders aan dan vroeger. Op deze interactieve kaart delen mensen hun ervaringen en gevoelens over veiligheid in hun buurt. Hun getuigenissen geven een inkijk in hoe het écht is om in Kortrijk te wonen en rond te lopen.
Nieuwe maatregelen voor meer veiligheid

De getuigenissen van inwoners en bezoekers, zoals Pascal, Maria, Debbie, Emiel, Olivia en Bart, tonen aan dat het veiligheidsgevoel in Kortrijk onder druk staat. Vooral ’s avonds voelen sommige mensen zich ongerust, onder meer door recente incidenten zoals spiking, intimidatie of overlast in de uitgaansbuurt.

De Stad Kortrijk begrijpt deze zorgen en neemt ze ernstig. Samen met de politiezone Vlas, horeca-uitbaters en jongerenorganisaties wordt gewerkt aan een veiliger nachtleven. Recent werden al enkele belangrijke stappen gezet:

  • Meer zichtbare politiecontrole op risicomomenten en in drukke zones zoals het Straatje;
  • Nachtcoaches, die aanspreekbaar zijn tijdens het uitgaan en preventief aanwezig zijn;
  • Een veiligheidscharter dat duidelijke afspraken maakt met café- en clubuitbaters;
  • Extra bewakingscamera’s in de uitgaansbuurt;
  • En de lancering van de campagne ‘Ask for Angela’, waarbij bezoekers in het uitgaansleven op een discrete manier om hulp kunnen vragen aan het barpersoneel als ze zich onveilig voelen. Door simpelweg naar “Angela” te vragen, weet het personeel dat er een probleem is en kan er ingegrepen worden.
Burgemeester Ruth Vandenberghe: “Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in Kortrijk, of je nu op café gaat, werkt in de stad, of gewoon met vrienden op stap bent. We blijven investeren in veiligheid, preventie en samenwerking met de horeca. De verhalen die mensen delen zijn belangrijk, ze helpen ons gericht te verbeteren.”