Het Park van Heule toverde op zaterdag 3 mei 2025 opnieuw om tot een sfeervol foodtruckfestival voor jong en oud. Met zijn vijfde editie is Café Mangé ondertussen een vaste traditie in het Heulse voorjaar. We verwachtten een dag vol culinaire extase en gezelligheid, met originele foodtrucks, zomerse cocktails, kinderanimatie en lokale specialiteiten. Als smakelijke voorbode van de Tinekesfeesten luidt Café Mangé traditiegetrouw het feestseizoen in. We trokken zelf naar het Park van Heule om de sfeer op te snuiven.
Wat begon als een kleinschalig initiatief, is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Heulse voorjaar. Café Mangé is niet zomaar een foodtruckfestival. Voor ons was het een feest voor de zintuigen: een plek waar smaken, mensen en verhalen samenkwamen. De setting speelt daarbij een hoofdrol. In het hart van Heule biedt het Park het ideale decor voor een dagje buiten genieten.
Beeld: Sfeerbeelden van Café Mangé 2025 – Video: © Valentine Vanparys
We kwamen toe om 17.00 uur en de sfeer stond al op een hoogtepunt: als laatkomers liepen we recht het feestgedruis in. Het Park van Heule zat toen al afgeladen vol met lekkerbekken die zich tegoed deden aan dampende gerechten en verfrissende drankjes. De geur van versgebakken pizza’s, gekruide taco’s en krokante kroketten hing als een uitnodigend wolkendek boven het gras. Kinderen renden lachend rond met een ijsje in de hand, terwijl vrienden, families en jeugdbewegingen samenklitten aan picknicktafels. Een zacht avondzonnetje streelde de boomkruinen, live muziek klonk op de achtergrond en overal weerklonk het geroezemoes van tevreden bezoekers. “Het moment waarop je het Park van Heule binnenwandelt, kwam de sfeer je direct tegemoet”, vertelt jaarlijkse bezoeker Noah Mestdagh enthousiast. “Je kon de voetbalmatch tussen KV Kortijk en Cercle Brugge live volgen op het grote scherm, dus dat was instant ambiance!”

Beeld: Het Pastorieplein in Heule tijdens Café Mangé 2025 – Foto: © Valentine Vanparys
Smullen maar!
Eenmaal aangekomen, stapten we een wereld van smaken binnen. Net zoals vorige jaren had het foodtruckfestival Café Mangé opnieuw zijn reputatie waargemaakt met een indrukwekkende selectie foodtrucks. De geur van comfortfood, exotische kruiden en verse ingrediënten over het gras deden zweven, kwam ons tegemoet.
“We beginnen meestal met te kijken naar hoe het vorig jaar liep”, legt Lotte Struyve, lid van de werkgroep, uit. “Sommige foodtrucks konden er toen niet bij zijn, dus die hebben we als eerste opnieuw gecontacteerd. Daarna zijn we verder gaan zoeken. Vaak komt er ook input van mensen die andere festivals bezoeken en zeggen: ‘Die zou perfect passen op Café Mangé.’ Het is eigenlijk een combinatie van ervaring, tips en een beetje speurwerk.”
Liefhebbers van huiselijke kost met een moderne twist vonden hun gading bij Pureto, waar we de keuze hadden tussen twee soorten smeuïge puree: aardappelpuree of wortelpuree met bijhorende vleesopties en smaakvolle sauzen. “Ik wist op voorhand al dat ik bij Pureto zou gaan eten, die TikTok-hype had me volledig mee”, vertelt Lotte Struyve. “Gelukkig stelde het absoluut niet teleur. Ik raad het echt iedereen aan!”
Even verder lokte Kniven met zijn rebelse vibe en krachtige smaken: tortas, smash burgers en taco’s die klonken als rock-’n-roll op je tong. We proefden van de Vietnamese pareltjes bij Nammie, waar Phuong loempia’s, noedels en springrolls serveerde alsof je midden in Hanoi stond. Noah Mestdagh was alvast fan: “Naar jaarlijkse gewoonte at ik opnieuw de wok met loempia’s en dat was gewoon top! Je weet dat het goed zal is, want Nammie is al jaren een vaste waarde op Café Mangé.”

Beeld: respectievelijk de hapjesmix van Nammie en de wok met loempia’s van Nammie – Foto: © Valentine Vanparys
Voor wie zijn hart verliest aan kroketten was er Chapeluur: krokant, smeuïg, nostalgisch en verrassend veelzijdig. Je kon er kiezen tussen garnaal-, kaas- en spinaziekroketten, of voor de twijfelaars: genieten van een smakelijke mix van alle drie.
Hamburgers van hoog niveau? Die kwamen recht uit de grill van Foodkorner, de vaste waarde van Stef en Liesbeth. Visliefhebbers waanden zich dan weer aan zee bij Fines Herbes, waar oesters, mosselen en scampi’s met zorg en kruiden werden afgewerkt. En wie zin had in iets Italiaans kon kiezen tussen een warme pasta van Julie’s Pasta, een versgebakken pizza van Buon Appetito, of een zijdezachte tiramisu met ambachtelijke koffie bij Misu on Wheels.
Afsluiten deden we natuurlijk met iets zoets. Want hoe vol je buik ook zat, voor het legendarische roomijs van Lucardi, romig, rijk en met liefde bereid, bleek iedereen toch nog een gaatje te vinden.
Met zo’n rijk aanbod aan smaken en stijlen, was het niet alleen een culinair feest, maar ook een ontdekkingstocht voor de zintuigen. Elk kraampje had z’n eigen verhaal, z’n eigen sfeer en samen brachten ze het park tot leven als één grote, gezellige openluchtkeuken. Iedereen vond wel iets naar zijn smaak . Wij verlieten in elk geval geen enkel kraam met een lege maag.
Voor iedereen wat wils
Toen we een rondje maakten door het park, zagen we het meteen: tussen de foodtrucks en picknickdekens wandelden plots kleine prinsessen, stoere Spidermans en glinsterende vlinders. In de gezellige kidscorner konden kinderen zich laten schminken en dat aanbod werd gretig benut. Met blinkende oogjes en kleurrijke gezichtjes liepen ze trots tussen de kraampjes, terwijl hun ouders zorgeloos genoten van een hapje en een drankje. De schminkstand bracht niet alleen kleur, maar ook verwondering en vrolijkheid in het park.

Beeld: Café Mangé 2025 met in de achtergrond de kidscorner – Foto: © Valentine Vanparys
Wat Café Mangé extra bijzonder maakt, is de openheid ervan. Gratis toegankelijk en met oog voor alle leeftijden, nodigt het festival echt iedereen uit. Ook voor mensen die moeilijker te been zijn, blijft het festival toegankelijk dankzij de vlakke paden en centrale ligging.
Gemeenschapsgevoel
Maar Café Mangé draait meer dan alleen om lekker eten. Het is een toonbeeld van lokale kracht en samenwerking. Achter het festival staat de werkgroep van de Tinekesfeesten, die met dit initiatief niet alleen inspeelt op de populariteit van foodtruckfestivals, maar ook bewust inzet op gemeenschapsvorming. Lokale handelaars, verenigingen en vrijwilligers zorgen er samen voor dat Heule voor één dag het kloppende culinaire hart van de regio is.

Beeld: Vrijwilligers achter de bar – Foto: © Valentine Vanparys
Hoewel Lotte Struyve moet toegeven dat vrijwilligers zoeken een uitdaging was: “We merken dat vrijwilligerswerk minder vanzelfsprekend is dan vroeger. Zelfs met een halve drankkaart als dank, blijft het soms moeilijk om mensen warm te maken om te helpen.” Nochtans zijn de vrijwilligers zelf heel enthousiast. “Dit jaar stond ik voor het eerst achter de bar,’ vertelt vrijwilliger Nina Heemerynck enthousiast. “Ik vond het zó leuk dat ik me meteen ook wil opgeven om te helpen tijdens de Tinekesfeesten!” Hoewel vrijwilligers voor hun inzet een halve drankkaart krijgen, draait het daar volgens haar niet om. Het is vooral het gevoel van samenhorigheid dat Café Mangé doet draaien.

Beeld: Vrijwilliger Nina Heemerynck achter de bar – Foto: © Valentine Vanparys
“Er is altijd veel volk, maar net daardoor leeft het zo hard”, vertelt Noah Mestdagh trots. “Je merkt dat iedereen goed gezind is en dat maakt het supertof om rond te lopen. Het voelt als thuiskomen, maar dan met een extra portie sfeer en gezelligheid. Gezellig druk is misschien de beste manier om Café Mangé te omschrijven.”
Voor ons voelde Café Mangé als meer dan een festival. Het is het smakelijke startschot van het feestseizoen in Heule en een traditie die met elke editie alleen maar rijker en hartelijker groeit. Dat heeft de jubileumeditie van dit jaar zeker en vast bewezen. Met volle buik en warm gemoed verlieten we het park, wetende dat we volgend jaar opnieuw zullen afzakken naar Heule: hongerig naar sfeer, smaak en gezelligheid. Tot volgend jaar!

Beeld: Flyer van Café Mangé 2025 – Foto: © Café Mangé by Tinkesfeesten