53 procent van de Horecazaken sluit de deuren op oudejaarsavond. Dat blijkt uit een ondervraging van Horeca Vlaanderen. Een kleine minderheid van hen voorziet wel een afhaalmaaltijd.
Wie op kerstavond lekker wil gaan uiteten, zal moeite hebben met nog iets te vinden. Amper 32 procent van de horecazaken opent dan de deuren. Op kerstdag openen 44 procent van de zaken: “Kerstavond en kerstdag zijn dagen waarop mensen graag thuis zijn of onder familie zijn”, legt CEO Mathias De Caluwe uit van Horeca Vlaanderen. Er zijn ook andere redenen waarom horecazaken sluiten tijdens eindejaar. Bij 12 procent van de horecazaken vallen de feestdagen op hun vaste sluitingsdag en voor 19 procent van de restaurants is hun zaak openhouden sowieso niet rendabel.
Restaurant Nata in Kortrijk kiest ervoor open te blijven, behalve op kerst- en oudejaarsavond. Zij bieden hun personeel extra rust in deze drukke tijd. Naast een vast kerstmenu kunnen de klanten ook een keuze maken van de gewone kaart. “Dankzij voldoende personeel kunnen wij open blijven. We belonen ons team met twee vrije dagen tijdens deze hectische periode. Op kerstdag en nieuwjaarsdag verwachten we ongeveer 100 gasten.”
Corona
Sinds de Coronacrisis ontdekten ook veel mensen de traiteur opnieuw: “Afhaalmaaltijden zijn daarom enorm populair en brengen vaker meer op voor de horeca-uitbaters”, aldus Horeca Vlaanderen. Dat doet onder andere ’t Pachthuis uit Zottegem.
We vinden het belangrijk dat ons personeel de feestdagen thuis met familie en vrienden kunnen doorbrengen – Pieter Leenaerts
“Tijdens de feestdagen zijn we deels gesloten, maar we bieden wel een vast afhaalmenu aan, aangevuld met enkele supplementen zoals kreeft of wild. De klanten vinden het prettig om thuis van onze gerechten te genieten”, vertelt Silke Armant.
Andere zaken zoals Restaurant De Brug in Herent kiezen ervoor om volledig te sluiten. Dit doen ze al enkele jaren. “Tijdens de kerstperiode nemen we altijd enkele dagen vrij. We vinden het belangrijk dat ons personeel de feestdagen thuis met familie en vrienden kunnen doorbrengen. Afhaalmaaltijden bieden we bewust niet aan”, vertelt eigenaar Pieter Leenaerts.
Familie en vrienden
Traditioneel is de eindejaarsperiode een drukke periode voor de horeca. Vele mensen brengen de feestdagen liever door op restaurant. Zo moeten ze zich geen zorgen maken en kunnen ze volop genieten. “De klanten begrijpen onze beslissing volledig. Doorheen het jaar nemen we niet zo vaak vakantie, maar tijdens de feestdagen wel. Vanaf drie januari zijn we terug open. Vanaf dan hebben we terug voldoende energie voor het nieuwe jaar”, vertelt Pieter.
Ook bij ’t Pachthuis in Zottegem willen ze tijdens de feestdagen wat meer thuis zijn. Net zoals bij andere horecazaken halen zij dezelfde reden aan. “Het is toffer om met kerstavond thuis te zijn. Anders sta je een hele dag achter je potten en pannen en kun je niet genieten van de gezelligheid.”
De personeelskost is ook een belangrijke reden waarom verschillende horecazaken sluiten. Naast het feit dat ze hun personeel willen laten genieten, denken ze ook aan de personeelskost. “Tijdens de dagen dat we gesloten zijn, maken we geen verlies. We kunnen besparen op de personeelskosten. Verder is het ook niet gemakkelijk om voldoende personeel te vinden. Niet iedereen is bereid om op deze dagen te werken”, aldus ’t Pachthuis.