© Wout Bernaert

Dinsdag postte Wout van Aert op zijn Strava nog een indrukwekkende klimtraining. Wat vooral opviel was het gezelschap, enkel pure klimmers zoals Jonas Vingegaard en Sepp Kuss. Van Aert is een alleskunner, dat is al langer geweten, maar hoe uniek is zo’n type in het wielrennen eigenlijk?

We weten al langer dat Wout van Aert een renner is die in alles kan uitblinken. Getuige daarvan de Tour van 2021, waar Van Aert zowel een tijdrit, bergrit als een sprint wist te winnen. Het is een type renner die we niet vaak tegenkomen, maar als we naar de geschiedenis kijken ook niet uitzonderlijk is. “Elke generatie heeft wel een type Van Aert. In de jaren ’70 hadden we onder meer een Roger De Vlaeminck en in de jaren ’90 een Museeuw. Die mannen konden ook wat Wout nu kan. Het is exceptioneel vandaag, maar niet perse in de geschiedenis”, vertelt voormalig wielrenner en journalist Wim Vos.

Een volgende Van Aert kunnen we momenteel nog niet aanduiden volgens Vos. “Het is moeilijk te zien bij de jeugd, een goeie junior kan vaak alles. De specialisatie komt er pas op het einde van de beloften of soms zelfs wanneer ze prof worden.” Talent is iets waar Van Aert op kan teren en dat komt puur door zijn genen volgens inspanningsfysioloog Sander Cordeel. “Hij heeft niet alleen het talent om te wedstrijden te kunnen winnen, maar ook het trainingstalent. Wout kan ondanks hele zware trainingen perfect zijn explosiviteit behouden en dat ligt bij veel andere renners moeilijker. Een sprinter die vaak zo’n trainingen zou uitvoeren, geeft snelheid af, maar bij Van Aert verdwijnt die nauwelijks tot niet.”

In het huidige peloton zitten veel renners die op verschillende aspecten bij Van Aert aanleunen of zelfs beter zijn, maar dan op andere vlakken in het nadeel zijn. “Ik denk bijvoorbeeld aan Dylan Teuns, hij kan zijn mannetje staan in zowel de klassiekers als het pure klimwerk. Maar tijdrijden of puur sprinten kan hij dan weer niet. Zo zijn er nog velen, Thibau Nys kan dan bijvoorbeeld winnen op een aankomst bergop en moet klimmend niet onderdoen voor Van Aert, maar op pure snelheid moet Nys dan wel de duimen leggen”, verklaart Vos.

Wout van Aert en Tadej Pogacar vergelijken is niet echt aan de orde, maar ergens kan je ze wel naast elkaar leggen. Beide renners hebben genetisch hetzelfde patroon, maar zijn toch ook verschillend volgens Cordeel. “Wout en Tadej zijn bijna identieke renners. Het enige verschil, Wout weegt 78kg en Tadej maar 66. Daardoor is de Sloveen in het voordeel als het op puur klimmen aankomt en misschien heeft ook wel net dat tikkeltje meer talent. Als je Wout met zijn genetica, vermogen en kunnen in een lichaam van 65-66kg steekt, krijg je misschien een tweede Pogacar.”

“Als je Wout met zijn genetica, vermogen en kunnen in een lichaam van 65-66kg steekt, krijg je misschien een tweede Pogacar”

Sander Cordeel, inspanningsfysioloog

Invloed op crossseizoen?

Maandag 23 december start Van Aert aan zijn veldritseizoen in Mol, maar minder dan een week daarvoor werkt hij toch nog een zware klimtraining af. “Op zich is dat puur crosstechnisch een rare training, maar ik denk niet dat zijn focus dit seizoen in het veld ligt. Deze training is pure voorbereiding op het wegseizoen. Wout heeft het talent om zonder specifieke voorbereiding mee te doen in het veldrijden”, verklaart Cordeel. Van Aert rijdt maar zes crossen dit seizoen en daaruit kunnen we afleiden dat deze crosswinter geen prioriteit is. “Als hij zich er volgend jaar opnieuw op zou toeleggen, rijdt hij iedereen naar huis”, aldus Cordeel

Winst in Roubaix of Ronde van Vlaanderen

Van Aert is al een aantal keer dicht bij winst geweest in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, maar geen van beide staat al op zijn palmares. Zolang een van der Poel of een Pogacar aan de start staat in de Ronde lijkt het dan ook voor Van Aert moeilijk te worden om die te winnen. Volgens Wim Vos is het wel niet onmogelijk. “Hij is nog geen 38, ik zie nog vier of vijf kansen om de Ronde te winnen, al zal alles wel een beetje moeten meezitten voor hem. Van der Poel en Pogacar zullen niet elk jaar op hun top zijn en dan zijn er zeker kansen, Wout die de Ronde van Vlaanderen wint, zou nu ook geen mirakel zijn. Eerder een kroon op zijn carrière.”

“In Parijs Roubaix zie ik wel nog meer kansen, het is een koers die iemand van 38 jaar ook nog kan winnen. Hij is er nu 30, dus er is wel nog een kans of zes om de kassei te winnen”, aldus Vos. “De klimtraining kunnen we dus zien als een basis leggen voor het komende seizoen en hoeft de fans geen zorgen te baren voor de klassiekers. Wout zal er altijd voor blijven gaan”