Cercle Brugge speelt vanavond haar laatste wedstrijd in de groepsfase van de Conference League. De vereniging staat daar op de zevende plaats, en is dus zeker van de volgende ronde. In de eigen competitie loopt het minder vlot. Daar staan ze voorlaatste, en liggen de play-downs om de hoek. Is een degradatie voor een ploeg die Europees speelt (opnieuw) mogelijk?

Verschil tussen competities

De vereniging staat er goed voor in de Conference League, de derde Europese voetbalcompetitie. Het speelt vanavond de laatste wedstrijd in de groepsfase tegen het Turkse istanbul başakşehir. Cercle Brugge is matematis al door. Het is nu al een unieke Europese campagne voor de Bruggelingen. In de eigen competitie gaat het minder soepel, daar staan ze op de voorlaatste plaats. En dat levert zorgen op bij supporters.

“Ik hoop dat de ploeg zich focust op de competitie, want dat blijft voor mij nog altijd het belangrijkste. Ondanks dat ik het geweldig vindt om Cercle Brugge Europees te zien spelen, vind ik het een extraatje. Voor mij gaat de competitie voor, want als je degradeert, kom je moeilijk uit de tweede klasse. De ploeg heeft het niveau voor de Jupiler Pro League, en verdienen om hier te spelen”, zegt Inge Ameel, bestuurslid van vijftien overkoepelende supportersverenigingen van Cercle Brugge.

Degradatie

Clubs die Europese matchen spelen, laten vaker punten in de competitie liggen. Vaak gaat het dan over topploegen die bovenin meedraaien. Maar in het geval van Cercle Brugge gaat het over een ‘kleinere’ club die onderaan het klassement staat. De kans is er dat een ploeg die Europees speelt, in hetzelfde jaar ook degradeert.

En dat gebeurde nog maar één keer in België. Uitgerekend Cercle brugge degradeerde in het seizoen 1996-1997 terwijl het een Europese campagne aflegde. Het speelde haar Europese wedstrijd tegen het Noorse Sk Brann. De vereniging verloor met 3-6, en werd uitgeschakeld. In datzelfde seizoen bleven de slechte resultaten zich opstapelen, met de degradatie tot gevolg. De combinatie van de Europese campagne en degradatie zit nog altijd vers in het geheugen bij de Cercle-supporters. “Mijn vader zei nog tegen mij: “We spelen terug Europees, dus de kans dat we zakken naar tweede klasse is groot.” Vooral bij de oudere supporters is dit een pijnlijk punt, en dat wil ik dus niet meemaken. Ik hoop dat ze de Jupiler Pro League serieus pakken, en niet alleen focussen op de Conference League”, zegt Patricia Pauwels, bestuurslid van vijftien overkoepelende supportersverenigingen van Cercle Brugge.

Wisselbeleid

Ook dit seizoen staat Cercle Brugge er slecht voor in de eigen competitie, terwijl het ook Europees speelt. Een degradatie is dus niet uitgesloten. “Dat zou speciaal zijn, ik kan me geen andere club dan Cercle bedenken waarbij dit gebeurde. Het zou pijnlijk zijn.” Aldus Tom Boudeweel, sportjournalist bij Sporza.

Maar hoe kan het dat groen-zwart in de competitie minder presteert dan Europees? De oorzaak is duidelijk volgens Tom Boudeweel: “De trainer heeft tot dusver rare keuzes gemaakt in de basiself. Hij wisselde in één keer acht spelers. Zo kan de ploeg geen automatisme kweken. Doordat je verschillende bankzitters tegelijk laat spelen, geef je aan dat de wedstrijd minder belangrijk is, want die spelers op de bank zitten daar met een reden. Volgens mij moeten Belgische teams gewoon elke keer met hun beste elf spelers starten, met één of twee wijzigingen, als dat echt niet anders kan. Maar je hele ploeg omgooien, is nooit een goed idee.”