Langeafstandslopers tijdens een wedstrijd - (c) Pixabay

Hardlopen heeft het afgelopen jaar een sterke groei in populariteit doorgemaakt. Dat blijkt uit het toenemende aantal deelnemers aan evenementen zoals de Antwerp 10 Miles, de Kerstcorrida in Deerlijk en de Sofico Marathon in Gent. De Antwerp 10 Miles was binnen 48 uur volledig uitverkocht, met een indrukwekkend aantal van 32.000 lopers. Ook de Kerstcorrida in Deerlijk bereikte een mijlpaal: met 3.500 deelnemers is het evenement dit jaar voor het eerst uitverkocht. De inschrijvingen voor de Sofico Marathon in Gent lopen nog, maar het deelnemersaantal is ondertussen al opgelopen tot meer dan 6.000. 

Lopen is voor velen de ideale ontspanning, terwijl het voor anderen een fysieke uitdaging blijft. Toch kent deze sport een razende populariteit. 

Een perfect voorbeeld hiervan is de Kerstcorrida in Deerlijk, die dit jaar voor het eerst uitverkocht was met maar liefst 3.500 deelnemers. Alle opbrengsten van dit evenement gaan traditiegetrouw naar De KIM en De SAM, twee basisscholen voor buitengewoon onderwijs. Dit jaar moesten de inschrijvingen vroegtijdig worden afgesloten vanwege de enorme belangstelling. Deelnemers konden kiezen tussen afstanden van vijf, tien of vijftien kilometer.  

Succesfactoren 

Organisator Alain Himpe had niet verwacht dat de Kerstcorrida zo’n succes zou worden. Volgens hem spelen meerdere factoren een rol: “Dit jaar viel het evenement beter in de agenda. De kerstvakantie begint direct na de corrida, terwijl dit bij eerdere edities niet altijd het geval was. Bovendien hebben we de inschrijvingen deze keer eerder geopend. Lopers willen een doel stellen en vooraf trainen. Als je de inschrijvingen pas in november openzet, hebben ze te weinig tijd om zich goed voor te bereiden, zeker voor de tien of vijftien kilometer.” Daarnaast wees Himpe op de kracht van sociale media: “We hebben dit jaar nog meer ingezet op sociale media dan anders en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.” 

Uitdagingen 

De populariteit van de Kerstcorrida brengt organisatorische uitdagingen met zich mee, vooral op logistiek – en veiligheidsgebied. “De grootste uitdaging is de aanloopronde van 800 tot 1.000 meter, die grotendeels door het centrum loopt. We willen voorkomen dat de snelste lopers de laatste deelnemers inhalen, wat voor chaos kan zorgen. Nu zitten we met 1.350 lopers op de vijf kilometer en zijn we aan het kijken om met linten te werken. Op die manier trekken we de laatste lopers op een lijn langs de rechterkant. Zo kunnen de eerste lopers makkelijk links inslaan zonder hinder van de laatste lopers.”, verduidelijkt Himpe.

Loopparcours voor de vijf kilometer op de Kerstcorrida in Deerlijk – © Kerstcorrida Deerlijk 2024 

Om aan de stijgende vraag te voldoen, onderzoekt de organisatie mogelijkheden om het aantal deelnemers volgend jaar te verhogen. Himpe: “We willen de aanloopronde uitbreiden tot aan de Sint-Rochusstraat en meer borstnummers en T-shirts inkopen. Het doel is om alle afstanden tot hun maximumcapaciteit te vullen. Daarnaast blijven er op de dag zelf mogelijkheden voor wandelaars en kinderen om in te schrijven.” 

Impact 

Volgens Liesl Van Barel van Atletiek Vlaanderen is de groei van het aantal hardlopers niet direct merkbaar binnen atletiekclubs, de cijfers tonen zelfs een lichte daling: “We zien als federatie dat niet veel lopers zich aansluiten bij een club. Het is goed mogelijk dat meer mensen langere afstanden lopen en deelnemen aan marathons, maar dat gebeurt vaak buiten onze werking. De begeleiding komt dan ook zelden vanuit een atletiekclub. Het blijft nattevingerwerk. Veel lopers starten op eigen initiatief, waardoor wij daar niet meteen een zichtbare impact van ondervinden.”  

Cijfers ledenaantallen Atletiek Vlaanderen – © Atletiek Vlaanderen

Secretaris van de Koninklijk Kortrijk Sport Atletiek Spurs (KKS) wijt de populariteit van de loopwedstrijden aan de mediatisering en bekend Vlaanderen die eraan deelneemt: “We merken enkel een toename in de inschrijvingen bij de recreantenwerking omdat wij eerder focussen op competitieatletiek.”