De weides liggen er te nat bij voor de boeren. ©Pixabay

Het onophoudelijke slechte weer heeft een grote invloed op onze landbouwsector. Vooral de groente- en aardappelboeren lopen enorme vertragingen op, maar ook melkveebedrijven zien de kwaliteit en kwantiteit van hun melk slinken. 

Het wisselvallige weer is een domper voor onze landbouwers vertelt Hans Mommerency van Boerenbond West-Vlaanderen. “Door de onophoudelijke regen liggen landbouwgronden extreem vochtig waardoor er met zware machines niet kan worden aangeplant. Veel boeren moeten wachten tot het veld droog genoeg is, maar daardoor schuift alles op.”

Overdruk voorjaar

Aardappelboer Patrick Pottie van Aardappelen Pottie beaamt dat. “Normaal starten we in mei met het planten van onze aardappelen, maar door het vochtig weer hebben we dat moeten uitstellen. Uiteindelijk is het toch opgelost geraakt, maar het was wel even frustrerend.” 

Doordat het tijdschema van onze landbouwers in de war raakt, ziet Mommerency nog een ander probleem. Vanaf de velden het toelieten, hebben landbouwers niet lang stilgezeten en onmiddellijk hun gewassen in de grond gestoken. Die gelijktijdige zaaitijd zorgt op zijn beurt voor een simultane oogsttijd. “Ik heb schrik dat onze verwerkingsbedrijven die gelijktijdige oogst niet gaan aankunnen, dat zou dus een mogelijks probleem zijn dat zich dit voorjaar kan voordoen.”

Kwaliteit melk daalt

Ook melkveebedrijven ondervinden last van het natte weer. Boer Fabian van hoeve ’t Kweekhof merkt dat de kwaliteit van zijn melk een stuk minder is dan andere jaren. “De kwaliteit van ons gras is door de regen niet optimaal wat dan weer rechtstreeks invloed heeft op de kwaliteit van onze melk.” 

De melkkoeien bleven ook meer binnen dan gewoonlijk en dat is te wijten aan de extreem natte weides Het vee zou nog meer schade kunnen toebrengen aan het sompige gras en bovendien lopen ze risico op klauwproblemen, een infectie in de huid van de ondervoet. Maar door die weinige weidegang produceren zijn koeien minder melk. “Het wordt stilaan een ramp, hopelijk klaart het weer snel opnieuw op”, aldus boer Fabian.