De ballen gaan er dit seizoen vlot in bij de Boston Celtics.

De Boston Celtics hebben in de eerste twee finalematchen een serieuze optie genomen op een 18e titel in de Amerikaanse basketcompetitie. In het tweede duel tegen de Dallas Mavericks trok de favoriet aan het langste eind met 105-98. “Boston overklast Dallas, zowel in de aanval als in de verdediging”, duidt NBA-kenner Gil Meulemans.

Topschutter Jrue Holiday, Derrick White met een spectaculair block en het duo Tatum-Brown meesterlijk in de passing en verdediging. Dat waren de ingrediënten van de Celtics tijdens het tweede titelduel in de NBA.

Bij de Celtics lukt op dit moment alles en ze kunnen rekenen op meerdere sterkhouders. Ook commentator Gil Meulemans zag dit: “De beste ploeg won afgelopen duels. Zowel in aanval als in verdediging vind ik dat Boston Dallas overklast op dit moment.”

Sterspeler Luka Doncic moet de Dallas Mavericks telkens rechtop houden en krijgt (te) weinig steun van de rest van zijn ploeg. Voor game 2 was de Sloveen nog twijfelachtig, maar hij pakte uit met een triple-double (minstens 10 punten, 10 assists en 10 rebounds).

“Luka Doncic is mede door zijn gestalte subliem in het creëren van shotmogelijkheden”, vertelt Meulemans. “Hij kan altijd 30 punten maken. Bij zijn ploeggenoot Kyrie Irving voel je wel dat hij in de tang zit van de verdedigers. Dallas vindt daar momenteel geen oplossing voor.”

De finale van de NBA is een best-of-7. De eerste ploeg die 4 matchen wint, is kampioen. Woensdag- en vrijdagnacht gaat de strijd verder met duels in Dallas. Volgens Meulemans is er nog hoop voor de Mavericks. “Als ze vertrouwen kunnen putten uit het thuispubliek en goeie shots, kunnen de Mavericks die matchen naar zich toe trekken.”