De burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), supportert al van kleins af aan voor de ‘Veekaa’. Nu ze in volle degradatiestrijd zijn in de Jupiler Pro League, is het een ideaal moment om hem te vragen naar zijn visie over de ploeg. Maar ook naar de veelbesproken accommodatie, het bestuur en wat de degradatiestrijd doet met een stad als Kortrijk. Het eindresultaat is een fijn gesprek met een hevige supporter.

U bent burgemeester van Kortrijk, op welke manier bent u betrokken met de voetbalploeg?

“Ik ben al heel lang fan van KV Kortrijk. Mijn vader was niet echt een voetbalfan, maar op een dag nam mijn nonkel me mee naar een wedstrijd. Sindsdien ben ik fan en volg ik de club op de voet. Tegenwoordig lukt het me niet meer om op iedere wedstrijd aanwezig te zijn, maar ik volg de wedstrijd altijd live via mijn telefoon. Zo kan ik vanuit iedere plaats op de wereld de prestaties volgen. Ik leef echt mee met de club.”

Drie maanden geleden schreef iedereen Kortrijk af, hoe ziet u de situatie nu?

“Er is inderdaad veel veranderd. Ik denk dat de ploeg nu in een goede flow zit. Sinds nieuwjaar haalt de ploeg 14 op 30, dat is vier punten meer dan voor nieuwjaar. Bovendien konden we winnen tegen Anderlecht en Standard en speelden we gelijk tegen Club Brugge. Als we die stijgende lijn kunnen doortrekken, dan zie ik het wel goedkomen.”

Van welke degradatiekandidaat heeft u het meeste schrik?

“Ongetwijfeld Charleroi. Het is gewoon de beste tegenstander in de Relegation Play-offs. In de reguliere competitie was het altijd nipt tegen hen. Tegen Eupen hebben we nog niet gewonnen, maar dat waren twee wedstrijden in een andere periode. RWDM schat ik het minst hoog in van de drie, maar in voetbal is weinig voorspelbaar natuurlijk.”

Wie is uw favoriete speler van de ‘Veekaa’?

“Ik heb een zwak voor Dion De Neve. Net als veel supporters denk ik. Hij brengt schwung in de ploeg en met zijn snelheid zorgt hij voor gevaar. Dat hij een jonge gast van de streek is, maakt hem des te sympathieker. Verder ben ik zeer tevreden met de transfers van afgelopen winter. Die twee Japanners zijn echt sterk in de verdediging en wat Kings Kangwa in Anderlecht toonde, geeft de burger moed. Natuurlijk ben ik ook fan van Isaak Davies. Hij is niet voor niks topschutter.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne: “In goede en kwade dagen staan de supporters achter de club” (c)Ine Staelens

Welke gevolgen heeft de eventuele degradatie voor de stad?

“Dat zou een ramp zijn. zo simpel is het. We moeten dat niet onder stoelen of banken steken. KVK is een uithangbord voor onze stad. We moeten ook niet denken dat we dan zomaar terug in 1A zouden geraken. Kijk maar naar de buren uit Waregem. Ze hebben alle moeite van de wereld om te promoveren dit jaar. Zo’n situatie wil ik absoluut vermijden.”

Merkt u dat de degradatiestrijd leeft in de stad?

“Jazeker. Overal in de stad wordt er over de voetbal gepraat. Op café is dat het gespreksonderwerp bij uitstek. Het is ook een deel van onze identiteit. Het belang heeft er veel mee te maken. Niemand hier wil dat KV Kortrijk volgend jaar in 1B zou moeten spelen. We zijn een van de traditieclubs uit onze eerste klasse en willen dat graag zo houden.”

De fanatieke supporters van de ‘Veekaa’.

Merkt u verschil in de manier waarop voetbal in de stad leeft? De prestaties waren ooit anders, want KVK speelde nog play-off 1 en de bekerfinale.

“Ik vind dat het meer leeft. Misschien gek, maar het is wel zo. Bij veel clubs zou dat enkel in de hoogdagen zo zijn, maar hier is het omgekeerd. Het benadrukt nog eens hoe sterk de supporters van KVK zijn. In goede en kwade dagen staan ze achter de club. En nu heb ik de indruk dat de wedstrijden fanatieker worden beleefd. Iedereen staat vol achter de ploeg en wil vermijden dat we degraderen.”

“De relatie tussen de eigenaar van de club en de stad is nagenoeg onbestaande”

Vincent Van Quickenborne

Afgelopen zomer was er veel te doen rond de ploeg met mislukte overnames en een afwezige eigenaar, wat is de rol van het stadsbestuur daarin?

“De stad is geen aandeelhouder van de club. Al is het stadion en de accommodatie wel eigendom van de stad. We hadden een overeenkomst met de club dat ze het complex kosteloos konden gebruiken. Dat is enkele maanden geleden opgezegd. Daarmee willen we een voet tussen de deur steken en een onderhandelingspositie innemen. Wat er deze zomer gebeurde, kan ik enkel betreuren. De eigenaar (Vincent Tan, nvdr.) heeft geen voeling met de club. De relatie tussen hem en de stad is nagenoeg onbestaande. Ik heb die man amper één keer gezien. Dat kan natuurlijk niet blijven duren. Hij wou de club verkopen, maar dat liep tweemaal af op een sisser. Eerst met die charlatans uit Amerika (Kaminski-group, nvdr.) en dan met Burnley. Zoiets hopen we nooit meer mee te maken. Ik hoop dan ook snel van die exotische eigenaar af te zijn en verder te gaan met iemand die wel goede bedoelingen met de club en de stad heeft.”

De accommodatie waar u over spreekt en het stadion staan bekend als een pijnpunt van de club, moet dat veranderen in de toekomst?

“Het Guldensporenstadion is inderdaad verouderd. Daar moeten we geen doekjes om winden. We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw stadion. De club heeft dat nodig en verdient dat ook. De huidige site is te klein voor een nieuw stadion. Daarom doen we studies om te zoeken naar een nieuwe locatie. Voorlopig liggen de Evolis-site en de Xpo-site op tafel. We rekenen erop dat we binnen een jaar uitsluitsel hebben. Dan rest er nog een reeks procedures om de bouw effectief te starten. Maar laat ons eerlijk zijn, met de huidige eigenaar is dat een utopie. Wij als stad zullen ondanks dat alles op alles zetten op het voorbereidende werk af te ronden.”

Het ‘verouderde’ Guldensporenstadion

Focussen op het sportieve

Bij de club zelf houden ze zich voorlopig minder met die randzaken bezig. “Voorlopig focussen we ons enkel op het sportieve”, klinkt het bij Jelle Brulez, COO van KV Kortrijk. “We zitten in een goeie flow nu en willen dat graag zo houden. Daarom moeten we ons niet met randzaken als de eigenaar en het stadion bezighouden.” Brulez benadrukt nog eens de goeie resultaten van afgelopen weken en het belang van de komende periode. “De transformatie die we sinds nieuwjaar meemaken heeft veel met de nieuwe coach en de nieuwe spelers te maken. Die hebben we enkel en alleen naar hier kunnen halen door de investering van 2,5 miljoen euro van onze eigenaar.” Over het stadion is de COO kort: “we betreuren de beslissing van de stad om de overeenkomst op te zeggen maar begrijpen het wel. De burgemeester spreekt en handelt uit emotie. We kunnen alleen maar hopen dat er een definitieve oplossing uit de bus komt en dat we verder goed kunnen samenwerken met het stadsbestuur. Dat is het beste voor iedereen.”