©Rik Rennies

Het Splintersfestival is een gratis festival dat voor de zesde editie omgetoverd wordt tot een beurs. De eerste editie na de coronapandemie vindt plaats in de Hoeve Vandewalle in Kuurne van vrijdag 22 september tot zaterdag 23 september. Er komen dertig kunstenaars en muzikanten aan bod, voor jong en oud. “Het festival wordt volledig gerund door vrijwilligers.”

Het Splintersfestival, ontstaan door vzw Canard, is een multidisciplinair kunstfestival. Het festival dat over twee dagen loopt start vrijdag om 14.00 uur. Zaterdagochtend is er een brunch dat in een Raveconcept gebeurt en die is al helemaal uitverkocht. Tijdens de twee dagen komen er verschillende bands spelen met als bekende namen: Bobby Loe, Soapstarter en Ricky Bekstok. Terwijl je naar de muziek luistert kan je genieten van de kunstenaars die hun werken tentoonstellen. Tussen de bands door zijn er dj’s die de sfeer verzorgen. “Het grote thema van dit jaar is de beurs van het leven: de zin en de onzin ervan”, glundert vrijwilliger Sander Deruddere.

Het festival probeert een combinatie te bieden van bekende en opkomende lokale kunstenaars. Een van de bekendere artiesten is Bram Vanderbeke die vooral gekend is om zijn kunst uit beton. Lokale artiesten die hun werk mogen tonen komen vanuit alle hoeken. Mensen met een mentale beperking vanuit kunstwerkplaats de Zandberg mogen ook hier hun werken tentoonstellen. Het festival probeert om op alle onderdelen van het evenement kunst aan bod te laten komen, zo komt er ook een modeontwerpster die de host aankleed.

Het doel is om het festival gratis te houden. Bezoekers vinden het een drempel als ze moeten betalen op een cultuurfestival. “Het is moeilijker om het festival te runnen op deze manier, maar door de steun van vzw’s en de gedreven vrijwilligers is het toch haalbaar en zeer toegankelijk voor de bezoekers”, voegt de West-Vlaming eraan toe.

De vorige edities bleken al een schot in de roos. Ook bleef het Splintersfestival overeind in de coronapandemie. Dat is zeker geen sinecure voor een klein lokaal festival. De vrijwilligers hebben om de eerste editie na de pandemie te vieren een eigen bier gebrouwen samen met Circus brouwerij Zwevegem. Het Splintersfestival pakt dit jaar uit met hun eigen bier: Saison Splinters.