Bron: Pixabay

Zangeres Ariana Grande gaat scheiden van Dalton Gomez. De zoveelste bekendmaking van een echtscheiding in de Hollywoodwereld. Ook Wolverine-acteur Hugh Jackman zag zijn huwelijk met Deborah-Lee na maar liefst 27 jaar op de klippen lopen. Zanger Joe Jonas en actrice Sophie Turner trokken de stekker er al sneller uit. Andere celebrities die de revue passeerden waren Taylor Swift en Britney Spears. De trend ‘scheiden’ zet zich opvallend verder in onze BV-wereld en zelfs bij de gewone Vlaming.

Hoe komt het dat huwelijken niet meer voor het leven standhouden en is de kans op slagen nog kleiner bij showbizzkoppels? Relatie-expert, bekend van het VTM-programma ‘Blind Getrouwd’, Sarah Hertens zoekt naar een verklaring en geeft een gouden raad mee aan koppels. 

©Pixelbay

Hollywood is in de ban van breaking news. Sterren uit de film of muziekwereld kondigen te pas en te onpas een relatiebreuk aan. Of dat nu een kortstondig of een lang huwelijk is, voor Hertens is dat geen verrassing. “We zien dat vaak terugkomen dat mensen vanop een bepaalde leeftijd beginnen na te denken over hun relatie. Koppels hebben het druk met kinderen, carrière en financiële zorgen spelen ook mee. In de showbizz moeten sterren omgaan met een nog hogere druk want ze komen over als het perfecte plaatje. De populaire gezichten krijgen bovendien te kampen met extra verleidingen zoals een nauwe samenwerking op de filmset met een collega. Uiteindelijk zijn dat ook maar gewoon mensen met hun eigen strubbelingen en ideeën.”

Ook Vlaanderen lijdt

Vlaamse koppels beginnen ook te twijfelen of na te denken. Elk individu evolueert en verandert met ouder worden. Hertens merkt dat koppels pas tijd hebben om samen hun relatie te evalueren wanneer werkdruk of kinderen wegvallen. “Mensen staan stil bij wat ze nog rest in het leven. Past deze partner nog bij mij? Wat wil ik nog van mijn leven maken? Want het leven is eindig. Een breuk hoeft dan niet per se, alleen de relatie wordt even in vraag gesteld en daar is niets verkeerd aan. Daarna is het afwachten en vooral vechten voor je relatie. Dat vraagt tijd en energie om de kloof die ontstaan is terug te dichten.” 

De stap om er een punt achter te zetten hoort dan bij een van de twee opties. Hertens benadrukt wel dat als er gekozen wordt voor een scheiding, dat dat dan een nuchtere keuze moet zijn voor jezelf en niet voor iemand anders. “Scheiden wordt gezien als groei vandaag. Het is geen taboe meer terwijl het vroeger heiligschennis was.” Mensen hebben veel meer autonomie en er zijn meer mogelijkheden, dan denk ik bijvoorbeeld aan een open seksuele relatie.” 

Er is nog hoop

Hertens wil wel benadrukken dat er ook heel veel koppels willen werken voor hun relatie. Het valt haar op dat mensen preventief komen naar haar praktijk om aan hun relatie naar een hoger niveau te tillen. Haar motto luidt: “Je hoeft geen issues te hebben om niet aan je relatie te moeten werken. Een relatie vraagt sowieso investeringen door de transities die je meemaakt in het leven. Het is dan belangrijk om die mijlpalen samen te nemen, elkaar niet te verliezen en elkaar heruitvindt tot een 2.0, 3.0 of zelfs een 6.0 versie van je relatie.” 

Gouden raad

De relatietherapeut en matchmaker van ‘Blind Getrouwd’ maakt tot slot ook een vergelijking met de werksector om een gouden raad mee te geven vanuit haar ervaring. “Eigenlijk zouden koppels minstens elk jaar een evaluatiegesprek moeten hebben, zoals dat bij bedrijven gebeurt, over wat goed loopt en wat niet. Het zal dan ook niet verwonderen dat communicatie key is en blijft om tot een goede relatie te komen.

Daartegenover staat wel dat trouwen geen halsoverkop-beslissing mag zijn. “Bij verliefdheid zit je op een roze wolk, speelt lust een rol en kan er wel al een spanning of klik aanwezig zijn. Hormonen krijgen dan vrij spel. Samen moet je moeilijke dingen doormaken om elkaars verschillen te accepteren en ermee te leren leven. Zo leer je elkaar echt kennen want dat doe je pas na een of twee jaar.” 

©Pixelbay