Elke vrijdag pakt Spotify uit met een playlist zonder grenzen, ongeacht het genre of de stijl. Zowel kleine als grote artiesten krijgen de kans om een plekje te veroveren in deze lijst. Je kan ook zelf je lied pitchen bij playlist-editors om zo jouw nummer in de lijst te krijgen.

Het is vandaag vrijdag, wat betekent dat Spotify opnieuw zijn wekelijkse playlist gevuld met nieuwe muziek heeft geüpdatet. Dat betekent ook dat andere nummers de kans krijgen om even in de kijker te staan. Verschillende playlist-editors bekijken wekelijks welke nummers er in de playlist aan bod komen. Zo is er bijvoorbeeld ook een R&B playlist-editor. Deze editors zijn echte personen die werken bij Spotify. Als artiest heb je de mogelijkheid om je nog onuitgebracht nummer te pitchen aan zo’n editor. Met een beetje geluk verschijnt jouw nummer dan in één van de New Music fridays.

Voor artiesten is Spotify dus een interessante manier om hun muziek toegankelijker te maken voor het publiek, in tegenstelling tot vroeger. Toen men nog vaker gebruik maakte van cds, mp3’s etc. Ook is dit handig voor de fans, die nu zorgeloos muziek kunnen streamen vanaf eender welk apparaat.

Deze week pakt Spotify’s New Music Friday uit met grote namen als Doja Cat, Kylie Minogue en Tom Odell. Ook minder bekende namen als Amindi, Petey en Duah Seleh zijn er te horen.
Amindi haar muziekcarrière begon op jonge leeftijd op Soundcloud. Later werd ze ook gefeatured op albums van andere artiesten en bracht ze haar eigen EP “Nice” uit. Amindi is afkomstig uit Jamaica en beschrijft haar muziekstijl eerder als pastel rap, terwijl anderen die eerder zouden beschrijven als alternatieve R&B. Opvallend, Doja Cat komt maar liefst drie keer voor in de lijst met nummers uit haar pas uitgebrachte album “Scarlet”.

Vergelijking met vorige lijsten

De opvulling van deze lijst is, in vergelijking met vorige lijsten, redelijk gelijklopend qua genres en bekendheid van de artiesten. Zo was er bijvoorbeeld in de lijst van 9 september een nieuw nummer van de Rolling Stones te vinden.  De single “Angry” is een voorproever van hun splinternieuw album genaamd “Hackney diamonds”, waarop fans al 18 jaar moesten wachten.

Aan de andere kant vertegenwoordigde Bryson Tiller het R&B genre met “Down Like That”. In vergelijking met vorige jaren blijft die variatie aan genres en dergelijke behouden.
De New Music Fridays blijven dan ook een groot succes bij de luisteraars. Het is de perfecte manier om nieuwe artiesten en genres te ontdekken.