Op 22 september vieren Tolkienfans wereldwijd Internationale Hobbitdag. Een speciale dag want het zijn de verjaardagen van de geliefde personages Bilbo en Frodo Balings uit de beroemde boekenseries. Op deze speciale dag eren fans van over heel de wereld de nalatenschap van de iconische schrijver J.R.R. Tolkien. Wiens overlijden 50 jaar geleden plaatsvond, een extra reden om de viering van Hobbitdag dit jaar nog specialer te maken.

Het boek The Hobbit werd voor het eerst gepubliceerd in 1937, en het verwierf al snel erkenning in de Verenigde Staten als een van de beste kinderboeken van 1938. In 2012 zorgde de verfilming van het boek voor een opleving van de Hobbit-gekte, die tot op de dag van vandaag voortduurt. The Hobbit dient als fundering van het verhaal van The Lord of the Rings. De verhalen werken samen aan een samenhangend verhaal over de gevechten tussen goed en kwaad in Midden-aarde. The Hobbit volgt het verhaal van Bilbo en The Lord of the Rings dat van Frodo.

In Nederland en België organiseert de Tolkien-gemeenschap Unquendor enkele activiteiten om deze dag te vieren. Zo zullen er op zaterdag 23 september lezingen en rondleidingen plaatsvinden in de Sint-Janskerk in Maastricht. De meeste fans kiezen er voor om de Hobbitdag in een intiemere setting met vrienden te vieren.

In Nieuw-Zeeland, de geboorteplaats van de legendarische verhalen, zijn diverse toeristische trekpleisters gecreëerd ter ere van ‘The Hobbit’. Bekendste is wellicht Hobbiton, het pittoreske dorp waar talloze scènes uit de films werden opgenomen. Vandaag worden er op deze locaties Hobbitfeesten georganiseerd, waar fans in de huid kunnen kruipen van hun geliefde personages. Daarnaast presenteren musea speciale tentoonstellingen gewijd aan de literaire erfenis van Tolkien.

Als je een fan bent en nog geen plannen hebt om Hobbitdag te vieren, hebben we enkele tips voor je. Je kunt jezelf onderdompelen in Tolkiens werken, alleen of met vrienden. Voor degenen die liever niet lezen, is een filmmarathon voor het hele gezin een geweldige optie. Je kunt zelfs afspreken wie zich verkleedt als welk personage en tussen de films door genieten van typische hobbithapjes.

Voor liefhebbers van theater zullen op 23 september enkele theatervoorstellingen gebaseerd op het werk van Tolkien plaatsvinden. Wat een geweldige manier is om van de Hobbitdag te genieten.

En mocht je nog twijfelen over je kennis van Tolkiens wereld, kun je onderstaande quiz maken.