Charlotte Cardin in La Madeleine © Jérémie Benoit

Op 26 augustus verscheen de tweede langspeelplaat van Charlotte Cardin. De grondlaag voor ‘99 Nights’ legde ze tijdens een specifieke zomer. De Canadese ging door een woelige periode in haar leven en dat gaf haar inspiratie voor twaalf nieuwe nummers. Na een eerste succesvolle passage in ‘La Botanique’ vorig jaar, kon een nieuw concert niet ontbreken. Ze ruilde ‘La Botanique’ in voor ‘La Madeleine’, een grotere zaal. De (misschien toch wel onverwachte) massale opkomst was ook de zangeres niet ontgaan. “Ik ben zo blij om terug in Brussel te zijn, jullie zijn precies wel met veel hé?”, merkte ze op met een knipoog.

De avond was jong toen de Britse MEGA haar intrede maakte. Cardin koos haar persoonlijk als voorprogramma voor het Europese stuk van haar tournee. De Britse herhaalde na ieder nummer haar naam. Ze was duidelijk bang vergeten te worden door het publiek. Het valt af te wachten of ze in haar opzet geslaagd is, want haar nummers konden niet overtuigen en raakten al snel in de vergetelheid. Met flitsen deed de Britse denken aan Emeli Sandé. Het luidste applaus volgde op het einde van haar set, maar vooral wanneer ze Charlotte aankondigde. 

Tijd om te beginnen

Het was het nummer ‘Looping’ dat de set van Cardin mocht openen. Het lied was de tweede single van haar laatste plaat, maar het publiek zong meteen ieder woord mee. Missie volbracht, want Cardin wist waar ze naartoe wou. Met ‘Meaningless’, toch een van de bekendere songs van de Canadese, deed ze de zaal bijna ontploffen. Straf, het was immers nog maar het tweede nummer van de avond. 

De setlist van de Canadese zat pienter in elkaar. Trage nummers (Puppy, Next To you) wisselde ze af met het dansbare werk (Confetti, Way Back). Zo liet ze het publiek uit haar hand eten. Vocaal overtuigde ze keer op keer, al was dat geen verrassing. De vorige passage in ons land werd ook al gesmaakt. 

Primeur

Afsluiten deed de zangeres met een primeur.  Ze zong voor het eerst haar nieuwe single ‘Feel Good’. Het nummer met Franse en Engelse tekst heeft hit potentieel en kan ook live overtuigen. Het is meteen ook de eerste single van een in november te verschijnen EP. Wanneer je dacht dat de Canadese haarzelf niet meer kon overtreffen, bewees ze nog maar eens het omgekeerde. 

Of Charlotte Cardin een grote popster in wording is valt af te wachten, maar het minimalistische in haar persoonlijkheid en muziek weet altijd te betoveren. 

****

Gisteren kondigde Charlotte Cardin een nieuw concert aan in ons land. Op 29 januari staat ze in L’Om in Luik. Tickets zijn via deze link te verkrijgen: https://omconcerts.be/concert/charlotte-cardin/