Schaatster Isabelle Van Elst

Schaatsster Isabelle van Elst (25) is een crowdfundingsactie begonnen om haar dure seizoen te financieren. De Belgische hoopt zo snel mogelijk haar doelbedrag van € 23072 in te zamelen. Ze rekent hiervoor op de hulp van particulieren en bedrijven. Het bedrag dat ze van de KBSF zal krijgen valt nog af te wachten.

De Belgische recordhoudster op de 500 en 1000 meter moet op zoek naar extra inkomsten. “Vorig seizoen eindigde ik niet in de top 8 op het WK. Hierdoor zal ik minder geld krijgen van de Koninklijke Belgische Schaatsfederatie en zal ik dus een groot deel zelf moeten bekostigen”, aldus Van Elst.

Het seizoen wordt ook extra lang voor de schaatssters, omdat de komende wereldbekerwedstrijden zich over heel de wereld afspelen. “Dit is duidelijk anders dan andere jaren, waardoor het kostenplaatje alleen maar groter wordt”, zucht onze landgenote.

Na een zomer vol zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor besloot ze om het roer volledig om te gooien. Als individuele sportster ontdekte ze dat geld inzamelen de enige uitweg bleek. “Dankzij de hulp van voormalig schaatsster Yvonne van Gennip (drievoudig Olympisch kampioene, red.) vond ik de moed om zelf ook een crowdfundingcampagne op te starten”, vertelt van Elst hoopvol. Ondanks dat ze zich ervan bewust is dat het zoeken naar sponsors een pak tijd kost, houdt ze het hoofd koel: “Het hele proces heeft erg weinig invloed op mijn trainingen, zo waren mijn eerste oefensessies van dit seizoen een pak beter dan die van vorig jaar.”

Anderhalf jaar geleden maakte van Elst de overstap van het Nederlandse schaatsteam naar de Belgische selectie. Ze werd uit het team gegooid door sportieve redenen. De keuze voor België was niet evident. In ons land was er veel minder budget en vervolgens sloeg de twijfel toe om toch niet te veranderen. “Ik begon te zoeken naar een nieuwe Nederlandse commerciële ploeg, nadat Worldstream was gestopt, maar de zoektocht bleek hopeloos. Uiteindelijk ging ik toch in op het aanbod van België en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen spijt van”, duidt de schaatskampioene.

Bovendien traint ze mee met het Noorse Nationale team, weliswaar tegen betaling. “De omgeving is hier minimum zo goed als in Nederland en de visie is uitstekend. Voorts is Noorwegen een geweldig schaatsland en ligt er meer focus op allround. Hierdoor worden mijn werkpunten, zoals het verval aan het einde van een wedstrijd, beter aangepakt.”

“Dankzij deze factoren hoop ik mij op een perfecte manier klaar te stomen voor de Winterspelen in 2026”, zegt van Elst enthousiast. Op de Spelen zal ze (hopelijk) deelnemen aan de 500, de 1.000 en de 1.500 meter.