Vanavond worden de Europa league en de Conference league op gang getrapt en België is alweer sterk vertegenwoordigd. Na de mindere start van Antwerp eerder deze week komen ook Club Brugge, KAA Gent, KRC Genk en Union in actie in Europa.

Union – Toulouse FC

Union krijgt de Franse bekerwinnaar van vorig seizoen op bezoek. Voor Toulouse is het een primeur: zij spelen hun eerste Europese wedstrijd sinds het seizoen van 2009-2010. Club Brugge was de laatste tegenstander van de Fransen. Ze verloren toen in Brugge met 1-0, de thuiswedstrijd eindigde op een 2-2 gelijkspel. Toulouse-trainer Carles Martinez voelt nog geen druk. In een persconferentie zei de Spanjaard dat zowel spelers als supporters zullen genieten in de groepsfase.

“Union heeft een moeilijke groep, maar zal stunten tegen Toulouse.”

Het zijn niet onze woorden, maar die van Sporza-journalist Simon Bossuyt. Union wordt nog steeds gezien als de favoriet voor de overwinning in deze wedstrijd. De verdienstelijke play-off voorbereiding en de wat mindere resultaten van Toulouse in de Ligue 1 geven de Brusselaars de grootste kans op winst in het Lotto Park vanavond.

Club Brugge – Besiktas

Club Brugge heeft met Besiktas een lastige maar zeker geen onhaalbare tegenstander voor zich. De Bruggelingen scoren de laatste weken aan de lopende band. Antonio Nusa blijft wel een bezorgdheid, want de Noorse aanvaller zou niet 100% fit zijn voor de wedstrijd tegen Besiktas.

“Als Club zijn niveau aanhoudt en Nusa niet geblesseerd geraakt, hebben ze de grootste kans om echt ver te geraken in de Conference league”, weet Bossuyt ons mee te delen.

De Turkse nummer 3 is op papier de sterkste tegenstander voor Club Brugge in een groep met ook nog Bodo Glimt en Lugano. De Turken hebben er wel een matige seizoenstart opzitten. De zomertransfers Ante Rebic, Eric Bailly, Oxlade-Chamberlain en Daniel Amartey geven nog niet wat van hen verwacht werd. Vorig weekend verloor Besiktas nog met 3-0 van Trabzonspor en de club staat voorlopig op de 10de plaats in de Turkse Süper Lig met slechts 7 punten. Club Brugge is op papier dus zeker de favoriet.

Zorya Luhansk-KAA Gent

Gent neemt het vanavond, in zijn eerste groepsmatch in de Conference League, op tegen het Oekraïense Zorya Luhansk. Een bijzondere wedstrijd, want de match vindt niet in Oekraïne zelf plaats, maar wel in het Poolse Lublin. Op papier zit Gent in een groep waaruit ze zullen doorstoten, maar toch is de tegenstand niet te onderschatten.

De ploeg van trainer Hein Vanhaezebrouck moet mogelijks al een eerste opdoffer verwerken. Sterspits Gift Orban heeft een enkelblessure opgelopen tijdens de wedstrijd tegen OH Leuven en zal hoogstwaarschijnlijk niet inzetbaar zijn voor vanavond. Met Tissoudali heeft Vanhaezebrouck wel een goeie vervanger klaarstaan.

“Gent is een evenwichtige ploeg en heeft op papier de makkelijkste groep, maar een team als Maccabi Tel-Aviv is toch niet slecht. Bij de les blijven is de boodschap.”, aldus ex-voetbaljournalist bij Voetbalwereld Jaques Sys. Uitschakeling zou een teleurstelling zijn na de behaalde kwartfinale van vorig jaar. De ambitie bij de Gentenaars is om minstens even goed te doen: “Gent is niet voor niets op dit moment nummer 1 in België, het is altijd afwachten hoe de tegenstand voor de dag komt, maar ploegen uit Oekraïne, Ijsland en Israël mogen geen probleem zijn”, voegt Seys toe.

Door de oorlog in Oekraïne moet Zorya Luhansk dus uitwijken naar het Poolse Lublin. Luhansk is een ploeg dat vooral uit Oekraïense spelers bestaat en het moet hebben van zijn stevige organisatie. De individuele kwaliteiten bevinden zich vooral in het centrum. Na de laatste voorronde zal de ploeg zeker gemotiveerd zijn. Ze werden in de laatste voorronde van de Europa League namelijk nipt uitgeschakeld tegen Slavia Praag en gaan dus noodgedwongen op zoek naar eerherstel in de Conference League.

KRC Genk-Fiorentina

Genk begint vanavond ook aan zijn groepsfase van de Conference League. Niet tegen de minste naam, want Fiorentina, de runner up van vorig jaar, reist af naar Limburg. “Genk heeft de zwaarste tegenstander. Het is meteen een test om te zien hoever ze mentaal staan in Europa na de zware voorrondes die ze hebben doorlopen”, benadrukt Jaques Sys. Met het Hongaarse Ferencvàros zit er nog een gevaarlijke ploeg in de poule van Genk, waardoor ze dus alles uit de kast zullen moeten halen om zich bij de top twee te plaatsen.

Genk moet het wel stellen zonder de geschorste Joseph Paintsil, de pijlsnelle buitenspeler pakte rood tegen Olympiakos en is er dus niet bij in de eerste groepswedstijd. Aan roteren denkt trainer Wouter Vrancken nog niet: “Maar dat kan snel veranderen, alles zal afhangen van de fit- en frisheid van de spelers.”

Fiorentina was vorig jaar verliezend finalist, maar dit mag Genk niet afschrikken om hun voetbal te spelen.

 De ploeg uit Firenze is begonnen met 7/12 aan de competitie. De enige verliespartij was tegen Inter, wat geen schande is. De ploeg van trainer Vincenzo Italiano is heel gevaarlijk via de flanken. Met Nico Gonzalez en Brekalo staan er niet alleen jongens met ervaring, maar ook met snelheid en scoringsvermogen op de aanvallende buitenposities. Genk zal alles uit de kast mogen halen, want makkelijk zal het allerminst worden.

Hopelijk kunnen we na vanavond van een Belgisch succes spreken in Europa.