De Yellow Tigers hebben nog drie matchen om zich te plaatsen. ©pixabay

De Yellow Tigers hebben nog drie wedstrijden om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Nadat ze eerder wonnen van Bulgarije (3-0), verloren van Puerto Rico (1-3) en genadeloos onderuitgingen tegen Argentinië (0-3), staan ze nu voor een aartsmoeilijke opdracht. 

Toplanden staan voor de deur

Gisteren wonnen de Tigers van Peru met een overtuigende 3-0. Morgen staat de wedstrijd tegen Japan op het programma en volgende week zijn er nog confrontaties met Brazilië en Europees kampioen Turkije. Indien ze er niet in slagen om zich in de top twee van de poule te nestelen, kunnen ze zich nog kwalificeren aan de hand van rankingpunten. Naast Frankrijk (gastland van de Spelen) en de top twee van drie verschillende poules, worden de overige vijf plaatsen ingevuld op basis van de wereldranglijst. Hun opdracht voor de komende wedstrijden is dus duidelijk: ze moeten progressie tonen tegen Japan, Brazilië en Turkije. Momenteel staat de ploeg van Kris Vansnick op een dertiende plaats op die ranglijst.

Potentie als drijfveer

Bij de Tigers ontbreekt kapitein Britt Herbots vanwege een buikspierblessure die ze opliep op het EK. Pauline Martin en Manon Stragier zorgden tegen Peru voor het grootste deel van de punten en proberen zo de rol van Herbots over te nemen: de rest van de ploeg op sleeptouw nemen

De Belgen tonen, ondanks de mindere resultaten, het potentieel van de jonge ploeg. De lijn doortrekken wordt cruciaal in de volgende 3 matchen om zich te kwalificeren voor de Spelen. “We zitten in één van de zwaarste poules met toplanden als Brazilië en Japan”, verklaart Dieter Smet van Volley Vlaanderen. Bovendien verhoogt kersvers Europees kampioen Turkije de moeilijkheidsgraad van de poule in het Olympisch kwalificatietoernooi nog meer.

Koffiedik kijken

Wat de andere mogelijkheid tot kwalificatie betreft, is het afwachten. “Net als de afgelopen drie toernooien is het hopen op de kwalificatie van een Afrikaans land. Verder is het ook rekening houden met wat er in de andere poules gebeurt”, legt Smet uit.