AZ Groeninge tijdens Wereld Alzheimer Dag © Wout Bernaert

Elk jaar op 21 september kan je in de binnentuin van AZ Groeninge terecht om enkele cupcakes voor het goede doel te kopen. Het ziekenhuis van Kortrijk zet zich jaarlijks in op de ‘Wereld Alzheimer Dag’. Dit jaar gaat de opbrengst naar ‘Stichting Alzheimer Onderzoek’.

Het ziekenhuis AZ Groeninge, gelegen in de President Kennedylaan in Kortrijk, zet zich al enkele jaren in voor Wereld Alzheimer Dag. “Het is nu al het vijfde jaar dat we 1000 cupcakes verkopen om zo geld in te zamelen voor het onderzoek naar Alzheimer,” aldus Laura Deceuckelier die als verpleegkundige op de afdeling Neurologie van het ziekenhuis werkt. Ze wisselen jaarlijks af waar hun opgebrachte geld naartoe gaat. Het ene jaar steunen ze Het Ventiel, een lokaal project die zich inzet voor jongdementie. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Niet voor het eerst

Het ziekenhuis AZ zet zich wel vaker in voor goede doelen en dit maakt ook dat de cupcakes een succes zijn om te verkopen. “De actie is gekend bij het personeel dus veel werknemers komen hier vandaag ook cupcakes kopen”, zegt Elien Adam die ergotherapeut is bij de Geriatrie. “Daarnaast hebben we ook altijd bezoekers met een hongertje die langskomen aan onze stand.”

Jongdementie komt vaker voor en dat merkt ook het AZ Groeninge. De meeste van de patiënten waarbij de diagnose wordt vastgelegd zijn 50- en 60-plussers. Daarom willen ze zich ook inzetten voor Het Ventiel, een lokaal Kortrijks project die zich inzet voor mensen met jongdementie. “Het is ook leuk om te weten dat onze opbrengst naar een project uit de buurt gaat“, zegt Laura Deceuckelier.

Versierd of onversierd, voor elk wat wils ©Wout Bernaert

Dementiecoach

De drie verpleegsters die samen 1000 cupcakes aan de man proberen te brengen, werken ook als dementiecoach in het ziekenhuis. “Eén dag per week worden wij ingezet om patiënten en hun families die de diagnose hebben gekregen, te helpen met problemen en vragen die zij hebben.”, vertelt Elien Adam ons. Deze extra dienst werd ingezet omdat artsen vaak geen tijd hebben om veel tijd te maken voor een uitgebreid gesprek met hun patiënten. “Dat ze bij ons terechtkunnen zorgt soms voor een geruststelling van de families.”

De drie dames konden vorige jaren rekenen op de aanwezigheid van Piet Huysentruyt en toen bracht de verkoop 596 euro op. Dit jaar hopen ze het zonder zijn aanwezigheid minimum even goed te doen.