Henna design door Rastogi Sonal, instagram: @ras_togisonal, ©Rastogi Sonal

Weet je niet zeker of je een tattoo wil? Laat dan eerst een hennatatoeage zetten. De tijdelijke tatoeage wint veel aan populariteit in Kortrijk. Rastogi Sonal woont in Kortrijk en zet in haar vrije tijd hennatatoeages. Sinds het Suikerfeest krijgt ze veel aanvragen. Ze vindt het geweldig dat haar cultuur hier in België gewaardeerd wordt.

Henna is een rood gekleurde pasta die gemaakt is van de hennastruik.  Professionele artiesten steken de pasta in een spuitzak. Vervolgens brengen ze de pasta aan op je handen. Daarna laat je het uitharden op je huid. Dit kan 3 tot 4 uur duren. Hoe langer je het op je lichaam laat zitten, hoe donkerder en meer gepigmenteerd het ontwerp zal zijn. Zo’n tattoo blijft voor ongeveer 14 dagen staan en verdwijnt nadien vanzelf.

Deze tijdelijke tatoeage is een traditie in veel landen in Afrika en Azië. Vrouwen van over de hele wereld laten henna zetten voor speciale gelegenheden. “In India zijn zulke tatoeages traditioneel voor trouwfeesten, Diwali, Teej en andere nationale feestdagen. In Pakistan en India zeggen we mehndi tegen henna. Het is immers een uiting van liefde. Daarom doen velen een mehndiritueel bij verschillende vieringen”, vertelt Rastogi.

Rastogi Sonal woont al drie jaar in Kortrijk. Daarvoor woonde ze nog in de stad Mumbai in India. “Mijn man heeft een baan bij een lokaal Belgisch bedrijf. Daarom moesten we in het jaar 2020 naar België verhuizen. Het was natuurlijk even wennen. België heeft een compleet ander klimaat, cultuur en taal. Soms mis ik mijn thuis maar ik ben hier zo blij”, aldus Rastogi. Ze vindt het zeer fijn dat ze hier haar passie kan uiten. “Ik ben zo blij dat dit na zoveel jaar westerse erkenning krijgt. Het verwarmt mijn hart om Belgische vrouwen met zulke tattoos te zien. Het geeft me een trots gevoel”, vertelt Rastogi.

Rastogi ontdekte haar passie voor mehndi op een jonge leeftijd in India. “Toen ik klein was, zag ik mijn moeder dat aanbrengen voor een evenement. Ik was erg nieuwsgierig en wilde het zelf eens uitproberen. Op feestdagen kwam er altijd een henna-artiest bij mij thuis. Ik was zo gepassioneerd en wilde het zo graag kunnen. Daarom bleef ik kijken hoe ze het deed. Als een gek oefende ik dag en nacht ontwerpen op mijn hand”, lacht Rastogi. Haar liefde voor henna is zo groot, dat ze professioneel met de kunst wilde werken: “Ik hou erg veel van mehndi. Het is mijn passie en mijn eerste liefde. Waar ik het meest van hou is de geur van dat spul. Het geeft je trouwens vertrouwen om er mooier uit te zien. Mijn doel is om er mijn beroep van te maken.”

Henna is kunst en daarvoor moet je creatief zijn. Er zijn duizenden ontwerpen. Je kan natuurlijk evengoed jouw eigen designs maken. “Ik probeer meestal mijn eigen ontwerpen te maken door verschillende elementen te mengen tot een mooi ontwerp. De meest voorkomende elementen zijn lotusbloemen, wijnranken en gekruiste lijnen. Daarnaast doe ik ontwerpen die klanten aanvragen”, zegt Rastogi. Dit is niet de enige creatieve bezigheid van Rastogi. Ze is altijd een creatief persoon geweest. Creativiteit stroomt door haar aderen: “In mijn vrije tijd doe ik ook flessenkunst en plaatkunst. Ik maak tevens graag mijn eigen decoraties voor feestjes zoals bijvoorbeeld de verjaardag van mijn zoon. Ik heb zelf papieren bloemen gemaakt. Bovendien ben ik een grote fan van oogmake-up. Dus zoals je ziet ben ik inderdaad creatief.”

Door de immense liefde voor mehndi in Kortrijk is Rastogi is er van overtuigd dat ze in de toekomst fulltime henna-artiest kan worden. “Ik kijk er naar uit om in de toekomst meer tatoeages te zetten”, zegt Rastogi.