Kortrijk – De afgelopen maanden is er veel onrust ontstaan door de overnames van Delhaize-winkels door zelfstandigen. Werknemers vrezen voor hun werkomstandigheden. Ook klanten zijn bang dat de prijzen zullen stijgen. Maar Arthur Devos, eigenaar van de Proxy Delhaize in Kortrijk, laat zien hoe een Delhaizewinkel in goede handen is bij een zelfstandig uitbater.

Zelfstandigen dragen ook zorg om hun winkel en personeel, althans vader en zoon Brecht (50) en Arthur (24) Devos. Ze zijn al twee jaar eigenaars van de Proxy Delhaize in Kortrijk. Arthur Devos vertelt hoe hij en zijn vader de winkel overnamen: “We waren al een tijdje op zoek naar een winkel. Mijn vader had al 20 jaar een filiaal van Delhaize in Ardooie. Ik wou ook graag starten als zelfstandige.” Volgens hem verliep het proces snel. “We kwamen goed overeen met de vorige eigenaar. We waren meteen overtuigd om de winkel over te nemen”, vertelt Devos.

Aanpak verbeteren

Natuurlijk is dit een grote schok voor het personeel. Ze wisten niet wat er hen te wachten stond met nieuwe eigenaars. Maar Devos pakte de situatie goed aan. “Er was wat onzekerheid bij het personeel. We moesten ze geruststellen. Mijn vader en ik namen alle personeel over en elke werknemer behield zijn functie. We namen slechts twee nieuwe werknemers aan. Daarnaast keken we na hoe ze eventueel vroeger konden beginnen werken”, aldus Devos. Wat hem vooral opviel, was dat het personeel bereid was om zich in te zetten voor verandering. “Ze waren niet tevreden maar toch had ik de indruk dat ze er redelijk snel overheen waren”, zegt Devos. Hij vindt dat je als zelfstandige aandacht moet besteden aan het personeel: “Je moet proberen om die aanpak dag na dag te verbeteren.” Zelfstandig zijn brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Devos geeft toe veranderingen voor stress kunnen zorgen op de werkvloer. “De overname was een stresserende situatie. Maar als ondernemer moet je tegen die stress kunnen. Er is altijd wel stress. Dat hoort bij de job. Maar als je het graag doet, komt het goed”, aldus Devos.

Eigen touch

Als zelfstandige wil je toch je eigen winkel laten opvallen. Daarom besloten Brecht en Arthur Devos om hun winkel dit jaar te laten renoveren. “Mijn vader en ik hadden de neiging om onze eigen touch aan de winkel te geven”, zegt Devos. De winkel ging van 430 naar 640 vierkante meter. Daarnaast bespaart de winkel zo’n 50 procent energie dankzij maximale energie-efficiëntie. Ook dit was een enorme stap vooruit voor de eigenaars: “Sinds de vernieuwing van de winkel hebben we onze eigen draai moeten vinden, maar gelukkig verliep alles goed. We doen ons best om ons te blijven verbeteren.” Hoewel veel personeelsleden de overname door zelfstandige uitbaters hekelen, lijken ze bij de Proxy Delhaize in Kortrijk in de watten te worden gelegd.