Ondanks dat de Vlaamse regering nog niet gevormd is, zijn ze het wel eens over een verbod op smartphones in Vlaamse basisscholen. Wij gingen langs bij meerdere basisscholen, en vroegen wat de directies en ouders daarvan vonden.

Veerle Naert, directrice van de Sint-Paulus Vrije Basisschool, vertelt ons dat bij hen het smartphoneverbod al langer geldt. Binnen de schoolmuren is de smartphone verboden, en hoort die in de boekentas. Ze laat ons ook meteen een deel van het schoolreglement lezen: “Wie een gsm bij heeft moet deze altijd uitschakelen, en in de schooltas laten. Wie zich niet aan de regel houdt, geeft die gsm tijdelijk af. Bij een tweede verwittiging moet de leerling de gsm gedurende vijf opeenvolgende schooldagen aan de directie afgeven”. Al nuanceert ze wel meteen dat ze deze laatste maatregel nog nooit heeft moeten toepassen: “Zesdejaars durven er wel al eens de kantjes ervan aflopen, maar we ondervinden geen grote problemen”.

In het Sint-Amandsbasisschool Noord zijn ze van dezelfde mening. Tijdens de schooluren hoort de gsm in de boekentas. Directeur Koen Vanwynsberghe stemt mee in met collega-directrice Veerle Naert dat ze in de basisschool geen problemen ondervinden met het smartphonegebruik.

Aan de schoolpoorten krijgen we een soortgelijk antwoord. Ouders zijn blij dat hun kinderen actief worden weggetrokken van hun gsm. Thuis werken de meeste ouders ook met een limiet op de schermtijd. Sommigen gaan nog een stapje verder, en installeren een app waardoor ze alle data van hun kind kunnen controleren.