© Pixabay

De Student Welcome in Kortrijk klinkt als muziek in de oren voor elke student. Letterlijk en figuurlijk. Donderdag 3 oktober om 19u30 op het Nelson Mandelaplein is de place to be. Daar vindt de 23ste editie plaats van de student Welcome. 7 dj’s gaan de hele nacht zorgen voor muziek en plezier, en dit in combinatie met verschillende drank en eetstandjes, plus een sponsordorp waar je kans maakt op gratis productjes. Dit alles voor een inkom van slechts 1 euro.

Historie

De eerste editie van de Student Welcome werd georganiseerd in 2001 door Kortrijks Team Jeugd, in samenwerking met de muziekclub De Kreun, De Kortrijkse universiteiten KULAK en Ugent en de Kortrijkse hogescholen VIVES en Howest. Nu wordt het evenement mogelijk gemaakt met de steun van Stad Kortrijk, de Kortrijkse hogescholen en universiteiten en Kortrijk Studentenstad. De Studentwelcome was het eerste grote studentenfeest in Vlaanderen.

Inkom is slechts 1 euro, dat klinkt te zot voor woorden. Simon Clinckemaillie, een van de organisatoren, gaf ons wat meer informatie. “Wij krijgen elk jaar subsidies van Kortrijk, maar dat is niet enkel voor de Student Welcome. Elk jaar proberen wij wel een potje te sparen van de inkomsten. Uiteindelijk maken wij weinig tot geen winst, maar dat is ook niet het belangrijkste. Voor ons is het belangrijkste dat we kunnen tonen dat Kortrijk een stad is die zich engageert voor zijn studenten en wij willen natuurlijk de studenten ook van harte welkom heten.”

Lokaal DJ-talent

De Student Welcome geeft altijd de kans aan lokaal talent uit de dj-wereld. Dit doen ze via een dj-contest dat wordt georganiseerd in Café 56, een bekend studentencafé in Kortrijk. DJ’s kunnen een set van 20 minuten inzenden en in de finale mogen 3 tot 4 dj’s een halfuurtje draaien en proberen de jury te overtuigen. Die winnaar mag dan muziek draaien op de Main stage. De winnaar van dit jaar is is dj Mielski, een student aan de KULAK. 

Line-up

Naast het lokale dj talent geeft men het podium ook aan bekende Vlaamse dj’s. Bijvoorbeeld Skumic, een zeer bekende West-Vlaamse DJ met hits zoals ‘Puber’ en ‘Project Ravy 2.0’. Maar Skumic is zeker niet de enige bekende dj. Dit jaar bestaat de line-up uit: Used, Manuals b2b Meaghan, Skumic, Tola OG, Impact-Mat, The Bridge en Mielski.

Studentenclubs

Voor de organisatie van dit evenement werken alle studentenclubs uit Kortrijk samen en dat zijn er veel: Centaura, Den Ipsock, Harmonia Noctis, Deucalion, Riva Rocci, Debarsol, Kanon, Mercurius, Kerberus en Ecliptica. Andres, lid van studentenclub ‘het Kanon’ vertelt ons dat de samenwerking goed verloopt omdat er geen echte rivaliteit is tussen de studenteclubs, wat velen wel denken. Er gebeuren juist heel wat vriendschappelijke zaken tussen de studentenclubs. Volgens Andres is de Student Welcome een heel belangrijk evenement om nieuwe mensen te leren kennen, wat als student toch wel belangrijk is.

De Student Welcome vindt plaats op 1 oktober.