© Simon Vincent

Maxime Veys is de lijstrekker van Vooruit voor de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk. De afgelopen legislatuur was hij ook verkozen als Vlaams Parlementslid. Door de afschaffing van de opkomstplicht krijgen deze gemeenteraadsverkiezingen een nooit eerder geziene dynamiek. In dit interview praat hij over de hardheid van de campagne en het afschaffen van de opkomstplicht.

“Dinsdag zagen we dat onze grote verkiezingsborden werden beklad in Marke. Onderaan de verkiezingsborden kleefden er Free Palestine stickers op de borden van Red Fox, de jongerenorganisatie van PVDA. Ik sprak persoonlijk met de verantwoordelijke van Red Fox, Onno Vandewalle, en hij vertelde me dat PVDA geen jongerenafdeling in Kortrijk heeft. Zo was het zeker geen gecoördineerde actie door hen.”

Iedereen is vrij om die stickers te kopen. We weten niet wie het gedaan heeft. Bekladde affiches zijn van alle tijden maar ik heb wel de indruk dat het vroeger veel erger was dan nu.” 

“Daarnaast is het best ironisch dat er een Free Palestine sticker aan onze verkiezingsborden kleeft. Omdat Caroline Gennez (Federaal Minister van Ontwikkelingssamenwerking) zelf pleit voor een staakt-het-vuren in Gaza.  Persoonlijk vind ik het heel erg wat daar gebeurt. Maar voor de lokale verkiezingen zou het eigenlijk niet over buitenlandse conflicten mogen gaan. Het is belangrijk dat je concrete voorstellen benadrukt veeleer dan anderen aan te vallen op allerlei thema’s. Je zou verwachten dat de grootste vijand van de PVDA het Vlaams belang is maar telkens opnieuw richten ze zich op ons. “

“Betaalbaar wonen is het belangrijkste thema van deze verkiezingen. Er moeten meer sociale woningen gebouwd worden. Ook de vergrijzing is een uitdaging en Vooruit wil extra middelen vrijmaken voor de ouderenzorg. We zijn wel afhankelijk van Brussel om die centen te krijgen dus hopelijk gaan de onderhandelingen snel vooruit.”

“Verschillende leden van onze partij werden persoonlijk aangevallen op Instagram en door het slijk gehaald. Zo’n agressieve manier van campagne voeren maakt het natuurlijk wel héél moeilijk om samen te werken. Het is voor ons wel belangrijk om met iedereen ‘on speaking terms’ te blijven.”

“Het zijn de eerste verkiezingen zonder opkomstplicht. Dus we weten niet echt wat we moeten verwachten. Voor een links blok halen we waarschijnlijk te weinig stemmen dus we zullen moeten kijken naar de centrumrechtse partijen Ik verwacht ook dat veel kwetsbare mensen minder geneigd gaan zijn om te stemmen.”