Belgische dartpijlen © Wout Bernaert

Kim Huybrechts verloor op de openingsavond van Keane Barry en een onherkenbare Mike De Decker ging onderuit tegen Luke Woodhouse. “The Real Deal” verkeerde nochtans in topvorm want hij won in oktober nog de World Grand Prix. Hoe komt het dat het WK zoveel extra druk meebrengt? Ligt de oorzaak bij pech of een slechte dag. Of zit er meer achter?

De Belgische darters kennen opnieuw een moeilijk WK, net als vorig jaar gingen Kim Huybrechts en Mike De Decker er al voor de derde ronde uit. Er lijkt na de halve finale van Dimitri Van den Bergh in 2023 een vloek te zitten op de Belgische darters die in Alexandra Palace verschijnen. “Mentaal is Ally Pally loodzwaar, al dat publiek zorgt voor een intense sfeer. Daarnaast spelen de darters op ‘muscle memory’ waarbij je spieren afgesteld zijn op je worp” vertelt Rudi Lanssens. “Het minste geluid vanuit het publiek of een trage tegenstander kunnen je storen en uit je ritme halen. Als die factoren in je hoofd sluipen, wordt het zeer moeilijk om de match te winnen”

Zo’n podium kan voor velen dus stress geven al is dit niet altijd het geval. “Stress voor veel publiek is iets afhankelijk per persoon. De ene presteert beter de ander juist slechter. Er zijn verschillende manieren om dit te trainen, waardoor je prestaties met zo’n publiek kunnen verbeteren.”, verklaart sportpsychologe Lobke D’Hespeel.

“Voor Kim was het pech”

Kim ‘The Hurricane’ Huybrechts mocht op de openingsavond al gooien, hij werd geloot tegen de 22-jarige Keane Barry. De Ier strafte ieder foutje van onze landgenoot af en kwam van een 0-1 achterstand terug om 3-1 te winnen. “Kim speelt een hele goede match met een hoog gemiddelde, maar is gebotst op iemand die boven zichzelf uitsteeg”, vertelt Rudi Lanssens. Volgens de dartscommentator is het een kwestie van verstand op nul zetten en gooien. “Darts is een mentale sport en het is voor een darter zaak om alle gedachten uit te schakelen voor hij of zij het podium opgaat. Als je Kim die match 10 keer laat spelen, gaat hij hem 8 keer winnen. Hetzelfde overkwam Dimitri Van den Bergh twee jaar geleden tegen de onbekende Duitser Florian Hempel verloor.”

Ook volgens sportpsychologe D’Hespeel is focussen iets dat te maken heeft met de gedachtegang op dat moment. “Veel hangt af van hoeveel zorgen je hebt, hoe je met stress kan omgaan en hoe vrij je hoofd tijdens de wedstrijd is.”

“The Real Deal had een offday”

Dinsdagnamiddag begon ook Mike De Decker aan zijn WK. Hij werd volgens velen gezien als outsider voor de eindwinst vanwege zijn sterke voorbereiding. Echter kon De Decker gedurende de hele wedstrijd zijn vorm van de voorbije maanden niet vinden en ging hij kansloos onderuit tegen het nummer 35 op de wereldranglijst. “Mike De Decker gooide misschien wel zijn slechtste wedstrijd in twee jaar tijd. Hij had een echte offday ondanks zijn perfecte voorbereiding. Ook in de opwarmingsruimte had hij een goed gevoel, maar toen hij op het podium nog 9 pijlen mocht ingooien, voelde hij dat het mis ging lopen”, vertelt Lanssens. In de derde set leek Mike weer zijn niveau te vinden, maar tevergeefs: “Hij beleefde een heropleving in de derde set, maar die zakte even snel weer weg.”

Mike De Decker presteert al een heel jaar op topniveau en net nu op het WK laat hij het afweten. D’Hespeel vertelt dat er verschillende oorzaken kunnen zijn. “Enerzijds het idee van moeten winnen, zowel door hemzelf als door de buitenwereld en media. Daarnaast kan het ook de faalangst zijn, dat hij het gevoel kreeg dat het niet ging lukken en daardoor faalde. Het kan evengoed gewoon brute pech zijn.”, aldus de sportpsychologe.

Toekomstgericht zou het geen verdere gevolgen mogen hebben. “Als hij goed mentaal begeleid wordt, kan dat hem helpen om op het volgend WK er te staan. Hij mag gewoon niet vooraf het gevoel krijgen dat het opnieuw zal mislukken, want dan mislukt het ook vaak.”, besluit D’Hespeel.

Dancing Dimi als laatste hoop

Nu Huybrechts en De Decker eruit liggen, is de laatste dartshoop van België bij Van den Bergh. Na de teleurstellende uitschakeling van vorig jaar hoopt Dimitri Van den Bergh dit WK wat verder te geraken. “Als Dimi de eerste ronde weet te overleven, kan hij gerust wat rondes meedraaien met de toppers. Hij heeft de ervaring daarvoor, want hij speelde hier twee jaar geleden de halve finale. Hij is een podiumspeler, houdt van het publiek en zij ook van hem”, gelooft Rudi Lanssens. “Veel zal afhangen van wie zijn eerste tegenstander wordt. Als hij tegen William O’Connor uitkomt, kan hij het heel moeilijk krijgen. O’Connor is ervaren en weet hoe hij moet spelen tegen een darter als Dimitri.” Na wat gesukkel met een handblessure is Dimitri nu opgeladen en uit op revanche na vorig jaar.

Dimitri Van den Bergh opent zijn WK op zondag 22 december. Zijn tegenstander is nog niet gekend.