©Kobe Audenaert

Zes uur en elf minuten zonlicht, daar moeten we het voorlopig mee doen deze maand. Volgens het KMI hadden we in totaal vijftien dagen zonder zonlicht, waarvan acht op rij. Gemiddeld zou dat 48 uur en 35 minuten moeten zijn. “Maar het record van 9,5 uur van 1934 gaan we niet breken”, schat VRT-weerman Bram Verbruggen in. Maar wat doen die donkere grijze dagen nu met onze gemoedstoestand?

Weerman Bram Verbruggen zegt dat deze grijze, bewolkte periode toevallig is. “Het heeft niks te maken met een verstoord klimaat. We hebben te maken met een aanvoer van vochtige lucht met veel wolken, die vanuit het westen over zee komt. Een echte verklaring is er niet.”

Toch komt het sobere weer niet onverwacht. “Ook in november kregen we maar 38 uur zonlicht te zien. Normaal is dat het dubbele. Toen hadden we te maken met enkele mistige dagen. In december speelt de wind meer op die zorgt voor de aanvoer van vochtige luchtmassa, wat dus zorgt voor dichte wolkenvelden.”

Stevenen we af op een record?

Volgens de metingen van het KMI in Ukkel bleef de zon weg tussen zeven en veertien december. Ondertussen zijn daar amper vijf minuten zonlicht bijgekomen. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen, voorspelt Verbruggen. “Morgenvoormiddag krijgen we opnieuw bewolking, maar vanaf de middag zouden er een paar opklaringen zijn in het westen van het land. Vrijdag zon en wolkenvelden, maar ik verwacht wel enkele uren zonlicht, dus het record van 1934 met amper 9,5 uur zon gaan we niet breken. Dit weekend zal de bewolking opnieuw toenemen en krijgen we wisselvallige dagen met wat regen. Na Kerst tonen de voorlopige weerkaarten beterschap met droge periodes en meer zon.”

Winterdip

Donkere dagen beginnen hun tol te eisen. Psychiater Kirsten Catthoor merkt een trend op. “Er is sprake van een winterdip, mensen voelen zich somber. Het is een gevolg van minder licht. De weinige hoeveelheid ligt verstoort ons dag- en nachtritme. We hebben het licht nodig om onze zenuwen en het hersenen goed te laten functioneren.”

“Ook ik ben het beu, ik snak wel naar een streepje zonlicht tijdens het wandelen of fietsen”

Bram Verbruggen (VRT-weerman)

Welke tips geeft Catthoor mee om de winterdip te overbruggen? “Ook al heb je geen zin om buiten te komen in dit weer, doe het toch, een aanrader! Blijf bewegen en behoud je sociale contacten. Thuis aan het haardvuur zitten onder een fleecedekentje kan weleens gezellig zijn, maar kan ook averechts werken.”

Ook Verbruggen vindt het jammer dit weer te moeten presenteren. “Mensen spreken me aan ‘bij hem moet je zijn om de zon te bestellen’, daar lach ik dan eens mee. Maar ik denk dat het logisch is dat de mensen nu denken ‘hoe lang is dat nu al geleden dat we nog eens een zonnige dag gekregen hebben?’. Ook ik ben het beu. Ik kom graag eens buiten om te fietsen of te wandelen en dat is natuurlijk leuker met een streepje zon.”

Psychiater Catthoor eindigt met een positieve noot: “Onthoud, na de winter komt de lente”.

Het weer als gespreksonderwerp aan de kersttafel

Is de algemene perceptie wel juist? Worden we ongelukkiger van het grijze weer en een tekort aan zonlicht of merken we het niet echt door de kerstperiode? We gingen reacties sprokkelen op de markt in Kortrijk.