De Olympische en Paralympsiche Spelen kunnen op z’n minst gezegd historisch genoemd worden. Met een ongeziene openingsceremonie en tal van unieke sportlocaties kan de stad terugkijken op een geslaagde editie. Toch zorgden de Spelen voor de nodige overlast in de stad van de liefde. “Veel monumenten staan nog in de steigers.”
Na de doortocht van de Olympische en Paralympische Spelen deze zomer krijgt het centrum van Parijs stilaan zijn oude charme terug. Pleinen worden opgekuist en logo’s worden verwijderd, maar nog lang niet alles is weg. Lennert Devisch was vorige week in Parijs en kon de restanten met zijn eigen ogen waarnemen: “Er zijn doorheen de stad nog veel overblijfselen van de Spelen te vinden, maar je merkt wel dat de stad stilaan herleeft.”
Arc de Triomphe
“Een goed voorbeeld is de Arc de Triomphe. Bij de eerste dag van mijn reis hing het logo nog aan het monument, maar de dag nadien is het eraf gehaald”, laat Lennert weten. “Ook op Pont Alexandre-III (een historische brug in hartje Parijs waar de triatlon en tijdrit plaatsvond) waren ze nog volop alles aan het afbreken.”
Naast de monumenten, zijn er ook in het dagelijks leven nog sporen van het grootste sportevenement ter wereld te vinden. “In de metro staan duidelijk nog veel aanduidingen van de stadions en pleinen waar de sportwedstrijden plaatsvinden. Daar zie je dat de stad nog veel werk zal hebben om alles te verwijderen”, aldus Lennert.
Historische gebouwen
Omdat de Franse hoofdstad veel bestaande historische gebouwen herinrichtte, zoals het Grand Palais waar het schermen werd georganiseerd, zijn er niet veel stadions bijgebouwd. Daardoor zijn de afbraakwerken van allerhande tribunes eerder beperkt.
De stad blijft evenwel trots op de organisatie van de Spelen. Zo is een deel van het Louvre helemaal toegewijd aan het historische sportevent en ook aan Jardin des Tuileries staan borden die de geschiedenis van de Spelen illustreren. En nog opvallender: de stad is niet van plan om het logo van de Olympische Spelen van de Eiffeltoren te halen.
De stad van de liefde is voorlopig nog even de stad van de sport, maar de ommekeer is alvast ingezet.