windmolens©Pixabay

In Nederland wordt er de laatste jaren steeds vaker gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Door nieuwe gegevens die het Nederlandse statistiekenbureau CBS vandaag gepubliceerd heeft, zien we dat meer dan 50% van de elektriciteitsproductie afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en waterkracht.

Er zijn enkele mogelijke verklaringen te vinden voor deze tendens. “Allereerst is de grote opmars van hernieuwbare energie in een land als Nederland zeker niet vreemd, door de vele windmolens die daar staan”, zegt Koen Timmerman, medeverantwoordelijk voor het kabinet van de schepen van onder andere Klimaat en Energie in Brugge. “Ook is er de Green Deal, het doel om Europa volledig klimaatneutraal te maken tegen 2050.”

Nederland

De Green Deal werd in 2020 goedgekeurd door het Europees Parlement, in strijd om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo zal men fossiele brandstoffen binnen 25 jaar volledig bannen in Europa. Volgens Timmerman spelen onze noorderburen daar een prominente rol in. “Nederland is een van de weinige landen in heel Europa waar er zo actief wordt gewerkt aan die energietransitie, met als doel om zo veel mogelijk gebruik te maken van die bronnen.”

“Europa zou door middel van deze Green Deal het eerste klimaatneutrale continent moeten worden. Dat zou een grote stap zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming.”

Op de vraag of het mogelijk zou zijn om plaats vrij te houden om nieuwe windmolens te zetten, sluit Timmerman niks uit. “Windmolens kunnen plekken vervangen, maar dan moet er eerst gekeken worden naar de ruimtelijke ordening om zo te zien wat er exact mogelijk is.”