Straten van Barcelona©Sien Coolsaet

Al jaren loopt de toeristenstroom in Barcelona op. De frustratie loopt hoog op bij de inwoners en nu komen ze de straat op om hun frustratie te uiten. Burgemeester Collboni van de populaire Spaanse stad onderneemt stappen.

“This is Barcelona”

De slogan van Barcelona is veranderd naar “This is Barcelona”, niet meer “Visit Barcelona”. Meer dan twaalf miljoen bezoekers stranden ieder jaar in Barcelona en dit zijn de plaatselijke inwoners beu. Ieder jaar stijgt het bezoekersaantal in de stad. Bussen worden duurder, bekende attracties worden betalend en inwoners komen protesterend de straat op. Toeristen zorgen voor overlast en de Catalaanse hoofdstad kan dit niet langer aan.

Betalende toeristische attracties

Het iconische Park Güell is al sinds 2013 betalend, daarmee willen ze de toeristenstroom tegenhouden. Voor inwoners is het park nog steeds gratis. Deze maatregel heeft gezorgd voor een halvering van de toeristenstroom en voor een opbrengst van zo’n 182 miljoen euro, schrijft Inspanje.nl. Erasmusstudente Sien Coolsaet ondervindt deze maatregelen: “Ik vind het geen slecht idee maar wat doe je met mensen die Erasmusstudent zijn of zelf hun levensstijl aanpassen?” Een andere maatregel die voorlopig nog op tafel ligt is het verhogen van de parkeerkosten voor toeristenbussen. Dit zou een drastische verviervoudiging zijn van twintig naar 80 euro, volgens nieuwssite: Spanje Vandaag. De inwoners zijn het beu, dus komen ze op straat om te protesteren. Het gaat zo ver dat toeristen worden aangevallen met waterpistolen.  

Private gegevens vrijgegeven

De Telegraaf meldt dat hotels, bungalowparken, campings en autoverhuurders vanaf 1 oktober ruim 40 private gegevens van de klanten moeten doorgeven aan de Spaanse overheid. Dit zorgt voor controverse. Een van de vele vragen is of deze verplichting ook voor inwoners van de EU zal gelden. Private gegevens zomaar doorgeven gaat in tegen de Europese wetgeving. Volgens het Spaans ministerie van Binnenlandse Zaken is het bedoeld om toeristen te beschermen tegen georganiseerde misdaad.

Toeristen zorgen voor frustraties

Sien Coolsaet geeft aan dat je inderdaad als toerist rare blikken krijgt als je in het Engels begint te praten. Er hangt ook een duidelijke sfeer dat toeristen niet langer welkom zijn. “Het probleem ligt niet aan het aantal, maar vooral aan het feit dat de toeristen zich niet aanpassen.” geeft Sien aan. Dit zorgt volgens haar voor de meeste frustraties die ze zelf ook deelt met de inwoners. “Het zit hem in de kleine dingen: zoals niet aan de kant gaan op roltrappen, zodat gehaaste mensen kunnen passeren.”

Het blijvende ongenoegen van de inwoners zorgt ervoor dat de Spaanse overheid eindelijk stappen onderneemt en daar zal het niet bij blijven. Of dit de toeristen zal tegenhouden is nog geen zekerheid.