Pillen©Pexels

Heel wat vrouwen hebben het moeilijk om de juiste anticonceptie te vinden. Hannah worstelde lang met het zoeken naar de anticonceptie die het best bij haar paste. Op Wereld Anticonceptiedag doet Hannah haar verhaal om vrouwen bewust te maken over de gevolgen van anticonceptie.

Hannah nam voor het eerst de pil toen ze veertien jaar oud was. “Ik danste toen en de pil was op dat moment heel handig. Ik kon mijn menstruatie controleren en dat voelde echt als een vrijheid.” Later kreeg Hannah meer bijwerkingen, ze ging op zoek naar alternatieven en wisselde vaak van anticonceptie.

“Toen ik jonger was stond ik helemaal niet stil bij de gevolgen die de pil had op mijn lichaam. Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer bijwerkingen. Ik had last van acne, opvliegers en krampen. Al een tijdje speelde het in mijn hoofd om te stoppen met het nemen van de pil, maar nu heb ik echt de stap durven zetten.” Ondertussen is Hannah al zes weken gestopt met het nemen van anticonceptie.

De pil wordt vaak voorgeschreven wanneer jongeren klachten hebben bij hun menstruatie, maar vaak worden diezelfde jongeren te weinig geïnformeerd over de gevolgen ervan. “Het is belangrijk om jezelf te informeren bij je huisarts, de gynaecoloog of bij je vriendinnen. Controle voelde als ik jong was als een veiligheid, nu later werd het meer een last. Het is belangrijk om voor jezelf de balans te maken van de voor- en nadelen. De belangrijkste les die ik jongeren zou geven is dat je altijd van iets kan afstappen.”

Uit cijfers van Sensoa blijkt wel dat het gebruik van anticonceptie bij vrouwen stijgt. Tachtig procent van de vrouwen neemt een vorm van anticonceptie. De stijging is vooral opvallend bij jongeren, daar gebruikt negentig procent anticonceptiemiddelen. Uit recente cijfers is gebleken dat de pil het vaakst gekozen voorbehoedsmiddel is, al is het gebruik ervan wel gedaald in vergelijking met 2018.

Heel wat vrouwen gaan op zoek naar alternatieven. Het spiraaltje en de vaginale ring komen het vaakst voor als vervanging voor de pil. Ook het hormonaal implantaat, de prikpil en de pleister zijn populaire opties.

Sensoa merkt dat vrouwen hormonale anticonceptie willen vermijden. Het toont dat vrouwen meer stilstaan bij de keuze aan anticonceptie en dat vindt Sensoa een goede zaak.