Een Brusselse derby, dat geeft altijd vonken. Het beloofde een beladen match te worden met veel inzet. Anderlecht kon de kloof op Union verkleinen en uitlopen op Gent na een eerdere puntendeling tussen die twee ploegen.

Anderlecht zette met een uniek truitje supportersclub Mauves Army in de bloemetjes voor hun 20-jarig bestaan. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om een indrukwekkende tifo uit te rollen bij de aftrap. Smet op de feestvreugde: Thorgan Hazard miste de selectie door een lichte blessure, Fransman Flips kreeg zijn kans op de linkerflank.  

Countervoetbal van RWDM hyperefficiënt

Dat deerde de fans niet, zij hoopten op spektakel 21 jaar na de laatste overwinning en derbymatch tegen RWDM.  Beide ploegen startten fel met veel intensiteit. De eerst kans kwam van paars-wit na een mooie stiftbal over de verdediging van Rits richting Leoni die te flauw besloot, Defourney was alert in de korte hoek. Molenbeek zette daar venijnige counters tegenover. Amper na een kwartier spelen was het al raak. Na een corner van Anderlecht rukte Abe op die een hele boulevard voor zich had. De Japanner behield het overzicht en verstuurde het leer naar Mercier. Schmeichel zag de bal via de paal in doel verdwijnen. Koelbloedig afgewerkt, RWDM op rozen.

Anderlecht vocht terug ondanks het uitvallen van Dolberg na een tik op de enkel. Zijn spitsbroeder Vazquez had meteen impact. De Argentijn trapte recht op Defourney na een knap een-tweetje met Dreyer. Niet veel later schilderde Leoni de bal op het hoofd van Vazquez. Defourney pakte uit met een parade. Molenbeek verontrustte Schmeichel ook nog eens vooraleer ze de kleedkamer introkken. Doelpuntenmaker Mercier krulde een vrije trap rakelings naast de kruising.

Jagend Anderlecht krijgt wat het verdient

Na een uur voetballen greep Riemer in. Hij zag dat z’n ploeg de tanden stuk leek te bijten op de stugge defensie van RWDM. Raman en Stroeykens moesten voor de kentering zorgen. Anderlecht zocht wanhopig naar de gelijkmaker maar de bal leek niet goed te willen vallen, al werd het steeds warmer in de zestien van RWDM. In minuut zeventig was daar dan toch de verlossing. Delaney werd aangetikt in het strafschopgebied door Gueye. Na tussenkomst van de VAR knalde Dreyer de elfmeter met wat geluk voorbij Defourney die er met z’n hand nog tussen zat.

Het momentum was in de slotfase helemaal voor Anderlecht. Raman kopte onbegrijpelijk naast alleen voor doel. Ook Stroeykens zag zijn bal nog van de lijn geweerd door Koné. Het was hangen en wurgen, op karakter overleven voor Molenbeek in het ultieme slot. Zeker na de tweede gele kaart van uitgerekend ex-jonkie van Anderlecht, Ilay Camara. Uiteindelijk graaide paars-wit nog de zege mee. Vertonghen was de held, dankzij een perfecte voorzet vanop links kon Vazquez vrij binnenknikken. Opluchting bij de paars-witte aanhang. Anderlecht doet een gouden zaak in het klassement. Ze sluipen dichterbij Union en lopen uit op Gent.